Múlt héten megszopattak minket a hipermegbízható források, most viszont tényleg itt vannak a frissített gépek, szépek, gyorsan, kétszerolyanamazonok.

Nézzük csak a MacBook Airt. Itt egy ilyen volt/ilyen lett kép:

Ahogy az látszik, az árak nem változtak, egy rakás más viszont igen. Core i-processzorok kerültek a gépekbe, amik 25-50 (sőt, a turbo boosttal akár még több) százalékkal gyorsabbak az eddig használt Core 2-eseknél, a processzorba integrált grafikus gyorsító meg egy kicsit harmatosabb, mint a most kirúgott Geforce 320M. A memória a legtöbb esetben 4 gigabájtosra nőtt, Thunderbolt is került a kicsikébe, és végre megint van billentyűzetvilágítás, így még felfoghatatlanabbul jó lett az Air.

Frissült a Mac mini is.

Ezek voltak a korábbi konfigurációk:

Mostantól meg ezek vannak:

Jól látjátok, három konfiguráció lett a kettőből. Az egységesen 500 gigabájtos merevlemez ugyan jelent némi előrelépést, de a nagy újítást a Core i-csipek megjelenésre jelenti, a gyorsulás ennél a gépnél is elérheti az 50 százalékot. A grafikus gyorsító stagnál, kicsit talán még lassult is, kivéve a középső modellnél, mert ott keményen gyorsult, az optikai meghajtó ELTŰNT, az ár nem változott, viszont az alapgép egy százassal olcsóbb lett és Thunderbolt került bele, a szerverbe meg négymagos csip.

Ráadásul már Lion van rajta. A Mac OS X új verziója mától vásárolható meg hivatalosan, fizikailag ugye nem lehet hozzájutni, de le lehet tölteni, utána meg kiírhatjuk egy dvd-re vagy usb-kulcsra, onnan meg mehet az újratelepítés, ha váratlanul arra támad kedvünk.

Viszont: amiről nincs képünk, az az új MacBook, a fehér. Ilyen ugyanis nincsen. De nincs a régi se. A géptípus ugyanis eltűnt. Az Apple minden jel szerint kinyírta a valaha volt legsikeresebb családot, talán mert eljárt felette az idő.

RIP