Egyik kollégám küldte át nekem annak az appnak a linkjét, ami MEGVÁLTOZTATTA AZ ÉLETEM.

Alapvetés: ha egy bizonyos bevételi szint fölött nem dokumentáljuk a költéseinket, a pénz észrevétlenül kifolyik a kezünkből. Amint többet keresünk a létminimumnál, hó végén keserűen vakarjuk a fejünket, és megpróbálunk visszaemlékezni arra, hogy hova tűnt a fizetésünk.

Tudom én ezt már évek óta, ezért Ádám módszerét ellesve indítottam egy, nem is nagyon merem kimondani, Excel táblázatot a kiadásaim követésére. Két éve átálltam Google docsra, és körülbelül egy éve, amióta Dórával az idén tavaszi esküvőnkre és az őszi költözésünkre készülünk, még tudatosabban követem a költségeimet, hogy lássam, hol lehet még meghúzni. Megdöbbentő, de hó végén még grafikont is készítek, amiből kiderül, hogy a költéseim emelkedő, vagy csökkenő tendenciát mutatnak. Most például az látszik, hogy az eljegyzés után erőteljesen visszavettem, és egy hónapot leszámítva az inflációra és egyebekre fittyet hányva jóval kevesebbet költök, mint előtte.

A módszer azonban kényelmetlen: ha túl sok kategóriát hozunk létre, melós az adatok kezelése, folyton számlákkal van kitömve a pénztárcám, hogy tudjak miről dokumentálni, amikor gép elé kerülök, ráadásul nem is látom folyamatosan az egyenlegem.

Ennek azonban most vége, mert itt a SAVER 2000!

Évszám valójában nincs az alkalmazás neve mögött, de lássuk, miről van szó: egy 2,39 eurós, tehát 640 forintos programról, aminél jobbat én még nem találtam a költségeim kezelésére.

Egyrészt mert szép, utolérhetetlenül dögös a kezelőfelülete, tökéletesen passzol az iOS-hez. Aztán praktikus: beállítjuk, hogy mennyi a havi büdzsé, és a program automatikusan levonja az adott hónapon belüli költéseket: tudja milyen nap van, mikor kell a júliusit és mikor az augusztusi büdzsét bántani, és egy skálán folyton jelzi azt is, mennyink maradt még. Nem kell jobb figyelmeztetés arra, hogy felmérjük, mikor kell lassítanunk a költekezéssel.

Vannak szuper kategóriák is, összesen 15, mint például: bevásárlás, autó, rezsi, személyes, amik tovább hat alkategóriára oszlanak, és mindegyikhez létre tudunk hozni további hatot. Ez összesen 180 féle költés, nagyjából biztos vagyok abban, hogy ezzel a legtöbb életet le lehet fedni.

Fűzhetünk megjegyzéseket, fotókat is a kiadásokhoz (bár utóbbi még nem mindig működik hibátlanul), láthatunk havi összesítőt, sőt, kördiagrammot is arról, hogy mire, mennyi ment el. Ebben a formában sajnos nagyon látványos lett, hogy a frankhitel drágulása miatt másfélszeresére hízott kocsitörlesztőm és a rezsim milyen nagy szeletet harap ki magának a havi költéseimben, legalábbis így a hónap közepén, miután kifizettem őket, hó végére gondolom javulni fog az egyéb felesleges hülyeségek aránya.

A screenshotokat nem a saját mobilomról szedtem le, ezért nem derül ki, de be lehet állítani a forintot is fizetőeszköznek, azután pompásan működik az egész.

Igazi kiadáspornó, aki gerjed az ilyesmire, annak mindenképp ajánlom a Savert.