Elég szép növekedés után 11 százalékos piaci részesedést ért el az idei második negyedévben az Apple. Tavaly ilyenkor még csak 9 százalékon álltak és ne felejtsük el azt sem, hogy a komoly forgalomnövekedést okozó gépfrissítés még csak most jön. Bár azt nagyjából biztosan kijelenthetjük, hogy nem ma.

Ezzel az eredménnyel az Apple a harmadik legnagyobb gyártó lett az amerikai piacon, míg tavaly még az Acer volt ezen a helyen, 10,9 százalékos részesedéssel. A távol-keleti gyártó hatalmas zuhanás után alig 8,5 százalékot ért el idén, ami főleg a netbookok visszaszorulásának köszönhető. Ne felejtsük el, hogy ezt a tabletek előretörése váltotta ki, ennek a kategóriának meg az Apple a királya, ennek ellenére az iPad számai nincsenek benne a Mac-eladásokban, pedig az láthatóan óriási hatással van a számítógépes piacra.

Az Apple-t és a Toshibát leszámítva egyébként mindenki gyengült, bár a HP inkább csak stagnált. A piac egésze enyhe lejtmenetbe került, de megint mondom, a számok nem pontosak, mert netbookból kevesebbet, tabletből sokkal-sokkal többet adtak el, és ha ezeket is beleszámoljuk a forgalomba, az amerikai piac elég durván nőtt.

Ebben a szektorban nincs tehát válság.