Ismét jelentkezik i-Doki, aki rendszeresen bepillantást enged nekünk egy Mac-műhely titkaiba. Ezúttal egy gyakori, sokak által ismert hibát vizsgálunk meg vele közelebbről. Ez pedig az iMacek porosodása - belülről.

Az iMacek fejlődése során idővel egy új technikai probléma adódott. Szemben a korábbi modellekkel, az egyre nagyobb sebesség elérése jóval több hőtermeléssel jár. A hűtőbordák felülete jóval nagyobb lett, ezért számottevő helyet foglal a gépben; az egyre nagyobb ventilátorok pedig precízebben illesztve, a légáramlást pontosan megtervezve, nagy mennyiségű levegőt szállítanak keresztül a gépen. Ez a nagy légmennyiség azonban sok port és szennyeződést szállít magával, amely idővel lerakódva rontja a hűtés hatásfokát is. E növekedés tehát hozott egy meglepő problémát, amelyre sem az LCD-beszállítók, sem az Apple nem volt felkészülve; a porosodás.

2009 27" iMac kijelző másfél évesen, porosan

Annak ellenére, hogy már évek óta fennáll az LCD belső porosodása, mindeddig nem sikerült tökéletes megoldást alkalmazniuk. A gond abból adódik, hogy egyik LCD panelt sem gyártják hermetikusan zártra, mivel normál esetben, monitorként nincs légáramlás az LCD panel körül. Az Apple nem gyárt erre a célra külön típust, amely kibírná a rengeteg szálló port.

2006-os 20" iMac

A gépen keresztülszívott levegő szigetelés hiányában az LCD panel mögött, de még előtte is áramlik, és mivel nem tökéletesen zárt a kijelző, sajnos bele is jut a szálló porból. Szürkés, sárgás foltok alakulnak ki meglepő mintázatban, melyek világos háttér előtt látszódnak leginkább. Az első ilyen problémák nagyobb mennyiségben a 20" első szériás Intel processzoros gépek LCD-jének sarkainál, illetve 24" társaik LCD-jének felső részén, középen jelentkeztek. Az esetek száma azonban elenyésző volt még gyártástechnológiai hiba meghatározásához (legyünk jóhiszeműek).

2006-os 24" iMac

Sokkal több esetben fordult elő a jelenség a második inteles iMac-generáció (alumínium ház) 24" paneljeinél. Gyakorlatilag a kijelző széleitől indulva bármelyik részén kialakultak sötétebb foltok, csíkok, sávok. Már garanciaidőn belül is sok visszajelzés érkezett a gyártóhoz a problémáról, az Apple pedig cserélte az ilyen módon meghibásodott megjelenítőket.

2008-as 24" iMac, még jó, de kezdődő porosodással

Ezekben az esetekben a por az LCD háttérvilágítását szolgáló, üveglap és fénycsövek közti fóliák közé jutott nagyobb mennyiségben, mivel a panel hátulja nem volt megfelelően zárt. Elöl, az üveg körül sem tökéletes a szigetelés (vékony szivacs), ezért az LCD üveglap hátuljára is rakódhatott kisebb mennyiségű por. Ezen kívül az aluházas és unibody modelleken a kijelző és az előtte lévő üveglap közé is jut általában a felső sarkoknál szennyeződés, ez sötét háttérnél, vagy kikapcsolva látható a legjobban.

27" LCD belseje

Az újabb unibody modellek megjelenésével reménykedtünk abban, hogy megszűnik az egyre romló képű LCD-k sajnálatos helyzete, és az ügyfelek teljesen elégedettek lehetnek iMacjeikkel. Más általános hibája ugyanis nincsen a típusnak, tökéletesen megbízhatóak (túlnyomórészt). Több 27" iMac tulaj azonban meglepően hamar, pár hónappal az új gép vásárlása után csalódottan vitte a gépet szervizbe, a 24"-oshoz hasonló, egyre csúnyább megjelenítéssel. Az Apple nem foglalkozik ezek javításával, minden esetben komplett panelcserét tudnak csak ajánlani. Garanciaidőn belül persze örül a felhasználó, utána ellenben elég borsos áron kínálja a cserealkatrészt a gyártó. Ráadásul teljes mértékben ugyanazt a panelt szerelik be, tehát nem ritka, hogy idővel ugyanúgy jelentkezik az elszíneződés.

A 27" kijelzőkön furcsa, beázás-szerű, apró foltos, hullámos részek jelentkeznek többnyire a felső sarkoknál, de találkoztunk már a teljes felületen (akár középen!) jelentkező lerakódással. Ugyanezt tapasztaltuk már a kisebb, 21,5" modelleknél is. Szerencsére a panelgyártó próbált az előző tapasztalatok alapján ügyelni a szigetelésre, hátulról már nem jut be kosz, viszont az LCD üveglap hátuljára (a gép eleje felől) jóval nagyobb mennyiség jut be, mint a korábbi modellek esetén.

LCD üveg hátulja

A megoldás egyszerűnek tűnik, teljes takarítás a komplett LCD panelen belül, valamint hermetikus lezárás. Ehhez azonban pontosan kell ismerni az összes kijelzőtípust és azok szerelési metódusait. Nagyon érzékeny, törékeny, sérülékeny egy ekkora kijelző, nem véletlen, hogy az Apple sem foglalkozik a javításával. A művelet nemcsak szakértelmet és felszerelést, pormentes környezetet, de megfelelő tapasztalatot igényel, tehát semmiképpen sem javasoljuk elvégzését saját kezűleg.

A kijelzőt teljesen szét kell szedni, kezdve a gépből való kiszereléssel, a ragasztókat felszedni, fém keretet, takarólemezeket és tartóelemeket lebontani. Ezek után kezdődhet a rétegek egyenkénti szétbontása és gyári állapotúra való megtisztítása minden esetben a koszolódásnak és az anyagfelületnek megfelelő eszközökkel. Nem ritka, hogy csak oldószerrel jön le az üvegről a rárakódott szennyeződés, a hő és az eltelt idő ellenünk dolgozik, szinte megköt a por a felületen.

Fényvezető fóliára rakódott por

A fóliarétegek esetén is különböző anyaggal kell dolgozni, ügyelve az adott lapok szálirányára (ezek vezetik a háttérvilágítást a fénycsövekből, illetve LED-ekből, mint fénykibocsátó pontokból egyenletessé a teljes felületre). Minden egyes műanyaglap felülete különböző a panelen belül, az egészen érdestől a polírozott simáig; anyagukból fakadóan a fényesek és szálirányosak nagyon könnyen karcolódnak.

Régebbi modelleknél a fénycsövek és az alattuk lévő fehér bevonat is koszos általában, ezt is maximálisan kell letakarítani, emiatt is lehet a világítás színe az egyik oldalon szürkés, a másik oldalon sárgásabb. A fénycsövek viszont (24" kijelző esetén) durván 60 centiméter hosszú, 2 mm átmérőjű üreges üvegcsövek. Nem tolerálják a hajlítást, mozgatást.

27" gép összeszerelés előtt

A finom portól való mentesítés után pormentes környezetben kell visszaszerelni mindent a helyére, pontosan ugyanúgy, ahogy volt. A fényvezető fóliák más sorrendben, vagy elfordítva/szemben berakva másfelé vezetik, vagy épp gátolják a fény útját. A levegőben normál esetben szálló szösz, porszem a rétegek közé keveredve összeszerelés után zavaró sötétebb, vagy épp világosabb foltként, csíkként jelenik meg attól függően, épp mely lapok között van.

Beszerelve már az első pillantásra is drámai a különbség, a legtöbben alig hisznek a szemüknek. Precíz munkával a kijelző teljesen gyári, makulátlan, foltmentes állapotba hozható. Ismerve a típust, minden apró résnél, lyuknál, illesztésnél hermetikusan lezárva tartósan foltmentes LCD lesz az iMac-ben.

Első bekapcsolás az "új" LCD-vel