Az Apple meghirdette vala az AirPlayt, később a 10 Gbps-os Thunderbolt csatlakozót, most pedig mindannyian azt várjuk, hogyan reagál a piac, mennyire terjednek el a saját szabványok. Mert nyilván megjelenik néhány drágább hangszóró (legutóbb a Philips készített ilyeneket) AirPlay támogatással, meg pár külső merevlemez Thunderbolt csatival, de ezeknek jelenleg magas az ára. Annak örülnénk, ha az Apple-kompatibilitásért nem kellene többet fizetni, legalábbis nem sokkal.

Az iLounge utánajárt, mennyibe kerül a gyártóknak, hogy alkalmazzák az új szabványokat a készülékekben. Hát nem kevésbe. Az AirPlay-kompatibilis hangszórók esetén a gyártók elmondása szerint kábé 100 dollárral, 19 ezer forinttal dobja meg a termék piaci árát a szabvány. Ennél lényegesen olcsóbb a hagyományos Dock Connector, az alacsonyabb árú termékeknél mindenképpen marad egyelőre ez a megoldás.

A Thunderbolt esetében sem reménykedhetünk abban, hogy egyhamar minden árkategóriában válogathatunk a vinyók között, állítólag a csatlakozó alkalmazása egy terméken annyiba kerül, mint egy low-end kategóriás merevlemez.

Ennek ellenére egyre több gyártó alkalmazza a technológiákat, az Apple is nyomja magát hevesen. A legolcsóbb AirPlay-kompatibilis hangfalat jelenleg a Philips jegyzi a Fidelio AD7000W-vel, ami 230 dollár, 44 ezer forint. A külső HDD-k tömeges megjelenését pedig július-augusztusra lehet várni. Kérdés, mennyiért érkeznek.