Korábban írtam már arról, hogy az iOS5-ben talált új ficsörök tanúsága szerint az Apple az operációs rendszerbe integrált közösségi megoldáson gondolkozik. Nem a Pingre vagy a nemrég bejelentett Twitter-integrációra gondolok, ezek csak a lépcsők, az új oprendszerrel elkezdik gyűjteni a kontaktjaink (telefonkönyvünk bejegyzései) és közöttünk fennálló kapcsolatokat, kik a szüleink, kik a barátaink, a kollégáink, satöbbi. A szándék világos, a megvalósítás még gyerekcipőben jár.

Ezeket a kapcsolatokat aztán, ha beleegyezünk - remélem nemcsak a végfelhasználói szerződés leokézásával -, akár össze is vonhatja, és egy fasza kis adatbázist csap össze, mert hiába hívom én Pistinek, aki más telefonján D. István, a mobilszáma mindkét verziónak ugyanaz. És ez már egyedi kulcs, adatbázisképes, legalábbis az esetek nagy részében.

Egy nemrég napvilágra jutott szabadalom azonban már arra is rámutat, mihez kezdhet az Apple ezzel az információval, milyen közösségi szoftverben gondolkozik.

A kulcsszavak: pozíció alapú szociális élmény. A telefon a szabadalom leírása szerint felismeri majd a hozzá közel álló iPhone-okat, és információkat cserél velük, ha az adott felhasználók ebbe beleegyeznek. Így ha be van kapcsolva a szolgáltatás, az iOS kikeresi az azonos érdeklődésűeket a közelünkből, és felhívja a figyelmünket, hogy a szöszi ugyanazokat a könyveket és zenéket szereti, mint mi, a barna ugyanott nyaralt tavaly nyáron, mint mi, a feketével meg van két közös ismerősünk (ezt a szabadalom nem írja, én gondoltam tovább, a kiépítésre kerülő esetleges adatbázis alapján). Az egyezések lehetősége hosszú, a telefonon végrehajtott aktivitások, a telefon helyzetének tárolt adatbázisa (amit már nem tárolnak ugye, csak rövid időre visszamenőleg), a telefonon található adatok alapján, de akár a fényképeink geotagjei is segíthetnek.

Az ismerkedés pedig máris könnyebb, csak meg kell nyomni a keress nekem barátot gombot az iPhone-on, és felajánl néhányat a közeledből. A szabadalom szerint így az ismerkedés kezdeti nehézségei, a közös téma megtalálása lényegesen lerövidül.

Engem először megrémisztett, de jobban belegondolva tetszik az ötlet. Ti mit szóltok?