Az első generáció még nem aratott osztatlan sikert, ami érthető: senki, egyebek közt én sem értettem, hogy mire jó egy vékony laptop. Egy hordozható gép legyen kicsi, meg könnyű, a vékonyság viszont csak öncélú, igaz, nagyon látványos majomkodásnak tűnt. Nem is nagyon fogyott: 2008-ban az összes eladott Apple-laptopnak csak a 8 százaléka volt Air, 2009-ben meg alig 9 százalék. Aztán tavaly bemutatták az átdolgozott típust, és egyből értelmet nyert a széria: megjelent a 11,6 colos apróság, a 13-as meg még könnyebb lett, a merevlemez helyére ssd került, egy tök jó súly-teljesítmény-arányú gépet kaptunk, az új Air ennek megfelelően 17 százalékot hozott össze tavaly az összes MacBook-eladásból.

A Cnet viszont megszólaltatott egy elemzőt, aki ennél is tovább megy: szerinte idén már 48 százalékot hasíthatnak ki maguknak az Airek, azaz minden második Apple-laptop az ultrakönnyű gépcsaládból származik majd. Doug Feedmannek bizonyára igaza van, amikor azt állítja, hogy egyre jobban nő az érdeklődés az ilyen gépekre: hiába nem nyújtanak csúcsteljesítményt az adott kor keretei között, a többségnek az Air ereje is elég már (míg mondjuk öt éve egy belépő laptop számos alapfeladathoz sem volt elég erős). Az emberek könnyű, de gördülékeny gépeket akarnak, amit az ssd-vel szerelt Air tökéletesen megtestesít, még ha én a 48 százalékos eredményben nem is nagyon hiszek: közelebb lesz az a 30-hoz, de a növekedés teljesen valószerű.

Főleg, hogy az Intel bemutatta azokat az alacsony fogyasztású csipeket, amik a várhatóan a jövő hónapban érkező Airekbe kerülhetnek. Ezekről a kétmagosokról van szó:

Core i7-2677M - 1,8 GHz (Turbóval 2,9GHz), 4 MB cache, 17 watt, 317$
Core i7-2637M - 1,7 GHz (Turbóval 2,8GHz), 4 MB cache, 17 watt, 289$
Core i5-2557M - 1,7 GHz (Turbóval 2,7GHz), 3 MB cache, 17 watt, 250$

Ezek a csipek a Sandy Bridge technológiával meg a Turbo Boosttal esetenként 50-80 százalékkal gyorsabbak lesznek, mint a jelenlegiek, szóval az új Airek teljesítményére tényleg csak néhány spéci feladat végzése közben lehet panasz, míg a többség inkább a bőven elég processzorerőt és a villámgyors ssd-t fogja látni a gépben. Valamivel gyengébb grafikus gyorsítóval, ezekben ugyanis az Intel gpu-i dolgoznak, a Core i7-esek érkezésével tehát el lehet búcsúzni az Nvidia izmosabb Geforce 320M-jeitől.