A WWDC keynote legmeglepőbb durranása a one more thing volt az előadás végén, amikor Jobs bejelentette, hogy a nem iTunesból vásárolt zenéidnek a legális, 256 Kbps-os másolatát szinte ingyen hozzád vágja az Apple, évi 25 dollárért, vagyis potom ötezer forintért kaphatsz így végtelen mennyiségű zenét a zeneboltból. Ez ugyanúgy vonatkozik a rippelt cd-kre, az Amazonon vagy máshol vásárolt zenékre, és figyelem: a warez- illetve torrentoldalakról megszerzett file-okra. A gépeden található összes zenét update-elheted iTunes-ból származó fájlokra.

Ez elsőre durván hangzik, hiszen lehet úgy nézni, hogy az Apple legálissá teszi az illegális, ingyen megszerzett tartalmakat, legalizálja a kalózkodást egy nevetséges összegért, aminek egy részét a kiadóknak utalja el. A másik véglet pont ez utóbbi ténybe kapaszkodik bele: a kiadók most azok után a kalózmásolatok után is kapnak pénzt, amiért eddig egy cent sem ütötte a markát, vagyis inkább örülniük kellene.

A dolog ennél bonyolultabb, és az a tény, hogy az Apple az Egyesült Államokban lenyomta ezt a dolgot a nagy kiadók torkán, azt sejteti, hogy nyomós érveik voltak. Egy szabályokat egyértelműen felrúgó előfizetésről van viszont szó, egy csomó lapba nincs belelátásunk, de azért érdemes körüljárni a témát.

Az Apple ezzel a lépéssel nem legalizálja a kalózmásolatokat, vagyis csak félig-meddig. A szerződés szerint csak olyan zenékkel használhatod az iTunes Match-et, amik már korábban is a tieid voltak, becsszóra. Más kérdés, hogy ami nem volt törvényesen a tiéd, szakszóval "szerezted", azzal is használhatod. Senki nem tudja biztosan megbecsülni, hogy a zenéket tisztességesen megvásárlók milyen szemmel néznek erre a folyamatra, felteszik-e majd a kérdést, érdemes-e becsületesnek lenni. Sokan ettől félnek, főleg az olyan kiadók, akikkel még nem tárgyalt az Apple. Attól félnek, esnek majd az eladások az iTunes Match miatt.

Lehet, hogy befolyásolja a tisztességes vásárlót az, hogy a haverja kalózgyűjteménye 25 dollárért ugyanolyan minőségben az iCloudban figyel, mint amiért ő több száz dollárt fizetett ki? Lehet. Lehet, hogy emiatt nekiáll elmélyedni a warez- és torrentoldalak megismerésében, ott vadászik majd a zenéire, hogy aztán beolvastassa az iTunes Match-en keresztül, és letöltse a jobb vagy ugyanolyan jó minőségű verziót? Nem valószínű. Ő a kényelemhez szokott, évek óta azért fizet, hogy ne kelljen elmélyednie semmilyen áltudományban, és a dolgok egyszerűen működjenek körülötte.

Ez csak egy esettanulmány, létezhet ezer másik. De a végeredmény nagyrészt ugyanaz lesz, főleg ha hozzávesszük, hogy itt az Egyesült Államokról, az ottani fogyasztókról van szó. És hogy mia a helyzet Európával? Már az Egyesült Királyság egyik kiadója jelezte, hogy szó sem lehet iTunes Match-ről 2012 előtt, az Apple nem tárgyalt velük időben, és az ilyennek az kell.

Idő valójában ahhoz kell, hogy lássák, összeomlik-e az egész a tengerentúlon, bebukik-e az Apple jóslata, és a digitális zenék eladása esetleg elkezd rohamosan csökkenni, és lefújják az egészet. Ha nem lesz ilyen, hülyék lennének nemet mondani arra, hogy megadóztassák a warezelőket. Azokat, akik egyébként egyáltalán nem fizetnének zenéért, de akik lelkük mélyén mégis vágynak a legális vagy féllegális tartalomra, és kicsengetnek 25 dollárt, hogy jobban érezzék magukat.

És hogy mi ebből az Apple haszna? Nem a pénz. Ebből az üzletből inkább szerintem a kiadóknak tolják a nagy summát, állítólag 70 százalék megy oda, 30 marad az Apple-nél, utóbbi meg leginkább a szolgáltatás fenntartásába megy majd bele. Az Apple haszna az, hogy az iTunes Match-csel az iTuneshoz köti a felhasználókat. Bárhol vetted meg korábban a zenét, nem jól tetted, nem használhatod ki vele a fullos szolgáltatást (Jobs elmondása szerint a nem iTunes-ból szerzett fájlokat ezek után wifin vagy kábelen keresztül szinkronizálhatod, a korábbi és új vásárlásaid melletti, bárhová, bármikor letöltést kínáló felhős ikont el lehet felejteni). Most korrigálhatsz, egy kis hozzájárulás befizetésével iTunes-only ember leszel. Persze lehet keresni iCloud szintű szolgáltatást máshol, de ha van iOS-készüléked (márpedig valószínűleg van), ez a legegyszerűbb integrált megoldás.

Egyesek zseniálisnak nevezik ezt a lépést. Ha tényleg bejön, valóban az lesz. Viszont nem Kelet-Európában. A fent levezetett modell itt egyáltalán nem működne, és szerintem nem is fog.