Az iOS5 developer preview-ját bújva egyre érdekesebb részleteket tudnak meg a fejlesztők, nem is feltétlenül csak azokról a ficsörökről, amik biztosan érkeznek ősszel, azokról is, amikre esetleg még várni kell.

Ilyen például az integrált Nuance szolgáltatásokra utaló jelek az iOS5-ben. A lehetőségekről már volt szó, a fejlett hangfelismerés (fényévekkel fejlettebb, mint a mostani operációs rendszerben) segtségével a beszéd szöveggé konvertálható, a képek tanúsága szerint a billentyűzet felugrásakor lenne egy erre szakosodott felvétel gomb, a bediktált szöveg pedig megjelenne a szövegmezőben.

Érdekes lehetőségeket sejtet a Notification Center is, amivel kapcsolatban a WWDC-n nem volt szó olyan publikus API-król, amik segítségével külső fejlesztők widgeteket fejleszthetnének, egyes hackerek mégis túl vannak ezen aproblémán. A feltört készülékek Cydia üzletében már meg is jelent az első widget app, ráadásul egy elég hasznos darab. Az UISettingsszel gyorsan kapcsolhatjuk ki-be a wifit, BT-t, indíthatunk újra vagy állíthatjuk a fényerőt.

Az is ígéretes felfedezés, hogy az A4-es processzorokkal szerelt készülékek az iOS5-tel már képesek 1080p-ben lejátszani - egészen pontosan kódolni és dekódolni is tudnak majd full HD-ben. Ez pedig előrevetíti a mostani 720p-s videófelvétel javulását a következő generációban - mint azt egyébként is sejteni lehetett.

A Twitter integrációnál pedig nem áll meg az Apple, legalábbis több erre utaló jelet találtak az iOS5-ben. A kontaktok adatai között találtak Facebook, Flickr és más közösségi oldalakra vonatkozó információt. Ez ugyan nem feltétlenül jelent többet annál, mint hogy az ismerősünk profiljának webhivatkozását elmentjük, egy fejlesztő mégis azt állítja, az operációs rendszerben található Accounts frameworköt úgy építette fel az Apple, hogy a későbbiekben könnyen bővíteni tudja az egyszeri bejelentkezéssel működő integrációt.

A kontaktok adatai között megjelent egy másik érdekes mező, a Related People. Itt manuálisan lehet felvinni az egyes kontaktok rokonait, barátait, főnökét ésatöbbi, hogy a telefonkönyvünk szép hierarchikus logika szerint tárolja az ismerőseinket. Ennek így még semmi értelme, kőkorszaki megoldás az ilyen maunális felvitel, mindenesetre azt mutatja, hogy az Apple is elkezdheti a saját közösségi adatbázisát kiépíteni.