Az Apple cupertinói központja mindig is menő munkahelynek számított. Nemcsak azért, mert a számítástechnika doktor House-ának dolgozhattak az itt munkát szerzők, az irodák, az étkező és az egész hely barátságos légkört árasztott, áraszt. Nagy nehezen megtaláltam az Appleblog egyik első posztját, ami pontosan erről szólt, ezt itt olvashatjátok.

Csakhogy az Apple egyre nő, és kinőtték a régi központot, már évekkel ezelőtt. A héten Steve Jobs a cupertinói városvezetés előtt tartott előadást ördögi terveiről, az Apple ugyanis egy új központot épített építtet nem messze a mostanitól.

Jobs, akin sajnos nem tudom nem észrevenni, mennyire nehezére esik a beszéd, elmondta, hogy az eredeti központ mellett egyre több kisebb épületet kellett már bérelniük, hogy elférjenek, és ezek az irodák nem is igazán megfelelőek.

Az új központ nem messze esik majd a mostanitól, bal oldalon a jelenlegi campus, jobbra a felépítésre kerülő, Jobs szerint egy űrhajóra emlékeztető épület, amiben 12 ezer ember dolgozik majd - amellett, hogy a régi központ is megmarad. A képeken jól látszik, hogy egy hatalmas parkot képzeltek el, a terület 80 százaléka lesz zöld, a maradék nagyjából az irodák és a kiszolgáló épületek. Az autók a föld alatt parkolnának.

Steve Jobs egyszerűen csak "best office building in the world"-ként hivatkozott az új főhadiszállásra, körben végig hajlított üveggel, mindenhol a körforma dominál, ami nagyon drágává teszi az építést a vezér szerint.

Ami még érdekes, hogy saját energiaforrásuk lesz, ami egyrészt környezetbarát, másrészt olcsó megoldás, a másodlagos, tartalék energiaforrás lesz a hálózati áram.

Az egyik tanácstag kapásból elkezdett alkudozni, hogy az engedélyért cserébe kapnak-e ingyen wifit egész Cupertinóban, amit a város legnagyobb adófizető cégének vezetője először megpróbált tréfásan venni, aztán kerek perec kijelentette, hogy sokkal többet tesznek ezzel a fejlesztéssel meg úgy általában a városnak, mint a szaros ingyen wifi.

A lényeg, hogy az egyik tanácstag azt állította nem sokkal a meghallgatás után, hogy egész biztosan igent mondanak a tervre. Vagyis meg is épül majd az új központ.