Ahelyett, hogy hosszasan jártatnám a számat, nézzétek meg ezt a videót, amiből sokkal jobban kiderül, milyen lesz az új operációs rendszer. Utána megbeszéljük az érdekességeket.

Először is szerintem hatalmas előrelépés, hogy végre Lock screenen is kapunk információt az üzeneteinkről, az időjárásról, a fontos eseményekről. Ez volt az egyetlen olyan szolgáltatás, aminek a hiánya miatt feltörtem annak idején az iPhone-om, az IntelliScreen nevű féllegális (de erősen fizetős) program nélkül egyszerűen félkésznek éreztem a készüléket. Most ez a probléma is megoldódott.

Hatalmas hurrá jár annak is, hogy mostantól négy ujjunkat végighúzva a kijelzőn kiválthatjuk a Home gombot. Ugyanekkora öröm, hogy bármilyen alkalmazásban vagyunk, értesítést kapunk, ha valami érdekes történik.

Nekem nagyon tetszik a böngésző a tabokkal, hogy van dedikált gomb a fényképezőnek, hogy az iPad 2-ről minden további nélkül át tudom zavarni a képet a tévére (ha az alkalmas a jel fogadására), és hogy ezentúl ingyen tudok üzeneteket küldeni az iphone-os, ipades ismerőseimnek, valamint hogy az eszközök ezentúl kábel nélkül is szinkronizálják magukat a géppel.

Úgy tűnik, az iOS 5-ben nincsenek jelentős fejlesztések, de tökéletes evolúciós állomásról beszélünk: az első OS forradalmi volt, soha korábban nem láthattunk hasonlóan tökéletes irányítást, amiért elnéztünk neki kisebb hiányosságokat is.

A második iOS szintén jelentős mérföldkő, az App Store-ral a modern mobilplatform alapjait rakta le. A hármas ennek az evolúciója volt, olyan funkciókkal, mint a copy-paste, a negyedik újra egy nagyobb ugrást jelentett a multitaskkal, a Facetime-mal, az iBooks-szal.

És most itt az ötös, amiből hiányoznak a jelentős ugrások, de számos olyan funkciót kapunk, amitől a mindennapi életünk lényegesen kényelmesebbé válik.

Tetszik ez az iOS, na.

Egyébként máris feltörték.