Az első vizsgálatok gyúlékony port találtak az egyik csővezetékben, állítólag ez robbanhatott be Csengduban, a Foxconn iPad 2-t gyártó üzemében. A Wall Street Journal szerint a vállalat az összes polírozó üzemet bezárta a további vizsgálatok miatt, ez legfeljebb két napig tart. Az üzemek újra elindulnak, amint lezárul a vizsgálat.

Maynard Um elemző szerint a csengdui üzemben készült az iPadek 20 százaléka, Mike Abramsky szerint viszont az iPadek túlnyomó része itt készült. Az egyik forgatókönyv szerint az Apple 500 ezer iPad 2-vel kevesebbet tud majd eladni a lezárás miatt - ha a vizsgálat tovább tart egy hónapnál, még többet -, a pesszimista verzió szerint 1,8-2,8 millió darabot, ami már erősen meglátszana a negyedéves jelentésen. Megint mások szerint az aggodalmak túlzóak, ha kell, beállítanak még egy gyárat a folyamatba.

Az Apple részvétét fejezte ki az áldozatok családjának, és megígérte, hogy szorosan együttműködik majd a Foxconnal, hogy kiderítsék a május 20-i robbanás okát, ami három ember halálát okozta.

Az Apple rendszeresen auditálja az üzemeket, idén egy gyárat találtak, ahol 42 gyermekmunkást találtak. 2010-ben 97 új auditot folytattak le, és 30 gyárba mentek vissza ellenőrizni.

update: hogy megelőzzem a további "szemét Apple, szar a gyárad" megnyilvánulásokat, leírom még egyszer, hogy a Foxconn gyárt az összes nagyobb vállalatnak, többek között a HP-nak, Sonynak, Motorolának, Amazonnak stb. Gene Munster állítása szerint a Foxconn gyakorlatilag _a_ lakossági fogyasztóknak szánt elektronikai termékek gyártója.