Emlékeztek, írtam nemrég a MAC Defender nevű malware-ről Macre, volt ugyan egy halvány rossz érzésem vele kapcsolatban, de aztán együtt röhögtük ki a fenyegetés valós súlyát. Úgy tűnik azonban, hogy a megérzésem jó volt, mert a Mac-júzere sorra szopják be a dolgot, de a legszebb nem is ez, hanem az Apple reakciója.

Arról van szó, hogy egy támadó weboldalra látogatva felugrik egy ablak, hogy a Macünk fertőzött, és egy kattintással telepíthetjük azt a programot, ami megvéd minket minden bajtól. A program neve MAC Defender, ami csak nevében hasonlít a MacDefender nevű, valódi antivírus szoftverre, valójában egy kis károkozó búvik meg benne. Telepíteni kell, jelszót megadni, és egyéb adatokat. Mégis rengetegen beszopták. És beszopják most is.

A telepítés természetesen felajánlja az online fizetést a védelemért, bankkártyaszámot kér biztonsági kóddal, aztán ha megadjuk, visszautasítja, és másikat kér, és így tovább. Volt olyan áldozat, aki öt különböző hitelkártyájának adta meg az adatait így.

Ipari mennyiségű topic nyílik az Apple fórumain a MAC Defenderre hivatkozva, tanácsot kérnek, mert ők ilyennel még nem találkoztak. Hívják az AppleCare-re hivatkozva a cupertinóiak call centerét, de nem kapnak segítséget (az AppleCare csomag többek között állandó segítségnyújtást kínál Mac-vásárlóknak).

A ZDnet el is ért egy call centerest, aki azt állította, rengeteg hívás érkezik a trójaival kapcsolatban, de ők nem tehetnek semmit. Annak ellenére, hogy az eltávolítás borzasztóan egyszerű, a legutóbbi állítás szerint csak a kukába kell húzni a programot az Applications mappából, és kész. Mégsem mondhatja ezt a telefonba, mert megtiltották neki.

A fent látható módon utasításba adták, hogy a trójai iránt érdeklődőknek ajánlják az antivírus programokat, azokat, amiket az Apple 2008-ban még feleslegesnek ítélt.

És akihez még nem jutott el az üzenet, adjátok tovább: nem telepítünk ismeretlen weboldalon, felugró ablakból alkalmazást. És semmi esetre sem adjuk ki a bankkártyánk adatait ugyanitt.

Antivírus témában kelt korábbi posztunk emitt.