Újabb, eddig ismeretlen részlet derült ki az új iMacekkel kapcsolatban. Az Other World Computing írta meg, hogy a 2011-es, thunderboltos iMacekben a SATA-s merevlemezek csatlakozása nem egészen olyan, mint amilyen eddig volt.

A standard 4 pines áramellátás helyett egy egyedi, 7 pines megoldással rukkolt elő az Apple. Ezen felül egy újfajta hőmérséklet-szabályozó rendszert építettek a merevlemezekhez, amit az új kábel kialakításával és egy új firmware segítségével vezérelnek. Állítólag ha kiveszik a merevlemezt a gépből, vagy akárcsak a tartójáról, akkor a ventilátorok elkezdenek maximum sebességgel pörögni. Ha kicserélik a merevlemezt egy hagyományosra, a gép elbukik az Apple Hardware Testen.

Ez persze nem jelenti, hogy nem indul el a gép egy hagyományos HDD-vel, csak hogy egy ilyen lépéssel hivatalosan is buheragépünk lesz, és nem lesz elérhető minden szolgáltatás. Apple-merevlemezre kell cserélni, ami meg nyilván drágább.

Megint egy olyan lépés, amit alapvetően nem lehet elítélni, legfeljebb nem örülünk neki. Az Apple kitalált valamilyen egyedi megoldást, amihez megszerezte-legyártatta a szükséges hardvert, és egy cseppet sem érdekelte, hogy ez mennyire egyezik a piacon található általános megoldásokkal. Valahogy így: