Csaba már említette egy posztban, hogy Steve Jobs egy interjúban nyilatkozott az Apple adatgyűjtéséről, de a cég hivatalos közleményét és a vezér pontos szavait is érdemes végigolvasni. A véleményemet a témában már ismeritek, a hiszti porfelhőinek elülésével a mostani nyilatkozatokból is látni lehet, hogy megint nagyobb volt a dolog füstje, mint a lángja. Bugok vannak, biztonsági hibák vannak, ami persze nem nem jó, és nemsokára orvosolják. A lényeg: valójában nem a tartózkodási helyet cache-elik, a telefonon egy szűkebb adatbázis van az adótornyokról is wifi hotspotokról, és a gépen lévő backupot titkosíthatjuk, ha akarjuk. Itt a közlemény magyarul:

1. Miért követi az Apple a tartózkodási helyemet?

Az Apple nem tesz ilyet. Soha nem tett, és nem is tervezi.

2. Akkor miért aggódik mindenki emiatt?

A felhasználóknak gyors és pontos helymeghatározásának biztosítása, hogy a biztonság és a magánélet is biztosítva legyen, felvet néhány nagyon komplex problémát, amiket nem lehet néhány szóval elmagyarázni. A felhasználók összezavarodtak, mert az új technológia készítői (beleértve az Apple-t), nem adták meg a kellő felkészítést nekik.

3. Miért tárolja az iPhone a tartózkodási helyemet?

Az iPhone nem tárolja a tartózkodási helyedet. Egy adatbázist épít a wifi hotspotokról és a mobil adótornyokról körülötted, ezek közül van, amelyik több mint száz kilométerre lehet a tényleges tartózkodási helytől. Ez azért kell, hogy gyorsan meghatározhassuk a tartózkodási helyet, ha kéred. Csak GPS-szel percekig tart a koordináták meghatározása. Az iPhone másodpercekre csökkenti ezt az időt a wifi és adótorony információkkal, és a háromszögeléses módszerrel akkor is tud megbízható helymeghatározással szolgálni, ha GPS nem elérhető. A wifi hotspotok és az adótornyok információit a geotaggel a telefon az Apple-nek titkosítva és névtelenül küldi el.

4. Miért van ez az adatbázis a telefonon?

Az egész adatbázis túl nagy lenne, hogy a telefonon tároljuk, egy részét cache-eljük a telefonon. A cache védett, de nem titkosított, és az iTuens elmenti a gépre minden szinkronizálásnál. Hogy ez a backup titkosított, vagy nem, a felhasználó beállításain múlik az iTunes-ban. Amit ebben az adabázisban látunk, az nem a telefon pontos tartózkodási helye, hanem a körülötte található wifi hotpotok és adótornyok információi, amik akár több mint száz kilométerre is lehetnek. Ezt a cache-t a jövőben nem fogjuk szinkronizálni, a következő update-tel ez megszűnik.

5. Meg tudja határozni az Apple a helyzetemet a geotaggelt wifi hotspotok és adótornyok listájával?

Nem. Ezek az adatok névtelenül kerülnek elküldésre, és titkosítva. Az Apple nem tudja azonosítani a forrást.

6. Egy évnyi adat volt tárolva az iPhone-on egyes embereknél. Miért van szükség ennyi adatra, hogy meghatározza a készülék a pillanatnyi helyzetemet?

Egy bug az oka, hogy az iPhone ennyi adatot tárol, amit hamarosan javítunk. Szerintünk nem kell többet tárolnia hét napnál.

7. Ha kikapcsolom a Location Servicest, miért update-eli ezt az adatbázist a telefonom?

Nem kellene neki. Ez is egy bug, hamarosan javítjuk. A Location Services kikapcsolásával az egész cache törölve lesz.

8. Milyen más adatot gyűjt az Apple a telefonomról?

Az Apple névtelen forgalmi adatokat gyűjt, hogy kiépítsen egy adatbázist, a cél az, hogy a következő években készítsünk egy közúti forgalommal kapcsolatos szolgáltatást.

9. Kiad az Apple bármilyen információkat harmadik félnek?

A névtelen crash logokat átadjuk a fejlesztőknek, hogy javíthassák a programjaikat. Az iAd a targetálás miatt használhatja a helyzetünket. A földrajzi helyzetet egyébként nem osztjuk meg másokkal, hacsak a felhasználó kifejezetten engedélyt nem ad a futó hirdetésben (például keresi a legközelebbi üzletet).

Steve Jobs egy interjúban ehhez még hozzátette, hogy a válaszadásra miért volt szükség ennyi időre. Mint mondta, ha az emberek megvádolják őket valamivel, az első dolguk, hogy kiderítsék az igazságot. Időbe telik, amíg felgöngyölítik a jelenség valódi okát. És az ilyen vádak szinte naponta jönnek.

Néhány napig tartott, amíg kitalálták, mi a helyzet. Aztán kielemezték, és megpróbálták érthetően tálalni, itt tartanak kevesebb mint egy hét után.