Tudom, tudom. Vietnamiul beszélnek a videón, ezek ott Ázsiában bármire képesek, húsz perc alatt leprogramozzák az iOS 5-öt, gyorsabban csinálnak fehér burkolatot egy mobilra, mint ahogy én kimondom, hogy nincsfehériphone, és már azelőtt tudják, hogy az Apple milyen telefont dob jönőre piacra, hogy Jobs és Ive megálmodnák azt.

Ez a két videó engem mégis meggyőzött, engem megvettek kilóra, én hiszek nekik, meg persze nem is, de ezt majd a poszt végén.

Mindkét videó a fehér iPhone-ról szól. Ez még önmagában nem lenne nagy szám, videón jól mutató fehér burkolatot tényleg nem nagy kunszt készíteni a mobilhoz, ezen viszont egy olyan operációs rendszer fut, amilyet még nem láttunk. Na nézzük meg gyorsan a rövidebb, 1 perc 24 másodperces felvételt, és essen le az állunk:

Így van, végre megjelent az Exposé, a futó alkalmazások kisablakos egymás mellé rendezése. Borzasztóan hiányoltam ezt a funkciót a készülékből, szerintem a Mac OS alkalmazáskezelője eleve sokkal átláthatóbban mutatja be a párhuzamosan futó programokat, mint az iOS, ami eddig egy alsó menüsávon listázta az ikonokat négyesével. A videón viszont már a Macintoshokról ismert Exposét láthatjuk, ami kilenc kis ablakon mutatja meg a futó alkalmazás kicsinyített képét. Hogy a sztori teljes legyen: Androidon már jóideje ezt a nézetet használják, irigyeltem is a HTC-s ismerőseimtől a funkciót, és nem is nagyon értettem, hogy az iPhone-on miért nem elérhető, ha egyszer az Apple már évek óta alkalmazza azt a Macintoshokon.

De van itt még egy videó:

Szedjük most össze az újdonságokat, amiket láttunk. Hardveres részről: van a hangszóró felett egy újabb kis nyílás, ami nemtommi, lehet, hogy ez a fehér modell fényérzékelője (nem hinném). Kiderült az is, hogy a készülék 64 gigabájtos, ami szintén előzmény nélküli, eddig a 32 gigabájt volt a maximum. Új helyre került a Spotlight keresőmenüje, átalakult a könyvtárkezelési struktúra, új dizájnt kapott néhány gomb a Settings menüben, a jelek szerint integrálták a Facebookot is.

Azért hogy kicsit elrontsam a kedveteket, van egy másik elmélet is, ami szerint ez nem egy tök új OS, hanem egy nagyon régi, az iOS 4-es valamelyik korai verziója, egy "ilyet szerettünk volna", de végül nem ilyen lett. Ezt a verziót erősíti az egyetlen pillanatra feltűnő verziószám, ami sima 4.0-ásként azonosítja a rendszert, ráadásul a számológép ikonja is a régi még.

Ebben az esetben a vietnami fickóknak csak annyi dolguk volt, hogy egy fehér burkolatot pattintsanak a vázra, és telepítsék valahogy az iOS 4-es bétáját, ami viszont még érdekesebb verziónak tűnik: az operációs rendszer korai verziójában egy rakás olyan funkciót látunk, ami izgalmasabbnak, jobbnak tűnik, mint ami végül belekerült az iOS-be, kár, hogy ezek a fejlesztések félúton elhaltak.

Akárhogy is, pár héten belül elvileg itt a fehér iPhone 4, és akkor kiderül, hogy egy nagyon új, vagy egy nagyon régi operációs rendszert láttunk a készüléken.