Steve Jobs eléggé fölélőtt, amikor az iPad 2 premierjén azt mondta, hogy az Apple tabletjére 65 ezer, míg a Google Android Honeycombra talán ha 100 alkalmazás érhető el. Az ipades számokkal nincs is semmi gond, a konkurencia azonban közel sem áll olyan jól, mint azt Steve gondolta: Justin William megszámolta az Android Marketplace-en található "featured for tablets"-felirattal ellátott programokat és ara jutott, hogy körülbelül ötven ilyen van összesen.

De ha leszámítjuk azokat a programokat, amiket simán felnagyítottak, tehát azon kívül, hogy kitöltik a teljes képernyőt, nem nyújtanak kézzelfogható előnyt, 17-re esik vissza ez a szám. Ennyi az amit "speciálisan a tabletélményhez terveztek".

Persze az androidos alkalmazások lényege, hogy pont a sok eszköz miatt mindegyik fut lényegében mindegyik platformon, kettőtől tíz colig szinte az összes kijelzőn életképesek a programok, ez azonban messze nem jelenti azt, hogy olyan, megfelelően optimalizált szoftvereket kapunk, mint az Apple-nél.

És hát ugye ott van az operációs rendszer is, amiből eddig a mobilokra szánt verzió futott az androidos tableteken, és hát ez elég kínkeserves megoldás volt arra, hogy a Google lépést tartson az Apple-lel. A helyzet abszurditását remekül mutatja, hogy a Google például azért nem adja ki a Honeycomb forráskódját, nehogy valamelyik gyártó telefonra akarja rakni azt, amivel elég komoly gyomrost vinne be a felhasználói élménynek, hiszen nem mobilra lett tervezve az OS.

De ugyanez igaz a korábbi Androidokra, amiket meg telefonokra terveztek, ezzel szemben szorult helyzetükben gond nélkül felrakták a tabletekre, az androidos készülékek első generációja erre a stratégiára épült, pedig az pont annyira volt életképes, mint a fordítottja, a Honeycomb a mobilokon. Szerintem a felhasználói tábor megvezetése volt azt állítani, hogy a 2-es Androiddal kínált tabletek versenyképesek az iPaddel, hogy hasonlóan komoly ellenfelei lehetnek az Apple tabletjének, mint az androidos mobilok az iPhone-nak.

Meglátjuk, hogy a 3-as Android mennyire lesz versenyképes, az mindenesetre óriási előrelépés, hogy ezt már tényleg tabletekre tervezték, most már csak az alkalmazásoknak kéne befutniuk, mert ez a 17 elég kevéskének tűnik.