Ahogy ígértük, kevesebb, mint egy órával a bemutató után itt is van a világ egyik első iPad 2 tesztje az Appleblogon. Az eseményeket Londonból követtük, csak itt, illetve Kaliforniában lehetett megtapogatni az új tabletet a premier után, szóval örülünk, mint majom a farkának.

De a lényeg: az új készülékben ugye bemutattak egy rakás újdonságot, a tesztben elsősorban ezekre koncentráltunk. Vegyük át gyorsan, hogy mit adott ma nekünk az Apple, már azon túl, hogy a magához képest jó bőrben lévő Steve Jobs mutatta be az eszközt.

Kétszer erősebb processzort, kétmagos A5-öt, kilencszer erősebb grafikus gyorsítót, kamerát előre és hátulra, valamint giroszkópot kaptunk, ráadásul a tablet könnyebb és vékonyabb lett, pedig két színben gyártják: fehérben és feketében.

Az elsőre látszik, hogy a gép megdöbbentően vékony: egy iPhone 4 is vastagabb ennél, egy 10 colos készüléknél kimondottan fura ilyen arányokat látni, egy penge az egész.

A kijelző nem változott: ugyanaz a méret, ugyanaz a felbontás és én nem nagyon láttam minőségbeli különbségeket sem, persze nehéz úgy észrevenni a nüanszokat, hogy közben harminc újságíró próbálja eltaposni az embert, hogy megszerezze a gépet.

Az elő és hátlapi kamera nem különösebben jó minőségű, ezt tényleg másra szánja az Apple, mint az iPhone-t, aminek a legújabb generációjába már egész normális optikát épített. Az új kamera arra lesz jó, hogy FaceTime-ozzunk egymással, de ahogy a Macintoshokba sem épít jó optikát az Apple, úgy az iPadbe sem tervez.

Gondolom az érdekel titeket a leginkább, hogy mi van a sebességgel. Hát tudja a fene, nem lehetett ugyanis megizzasztani az A5-ös csipet, de ha belegondoltok, az A4-est sem: a böngészés, a hétköznapi alkalmazások sosem voltak túl lassúak. Gond talán csak a kevés memóriából volt: ha hosszú weblapokat néztünk vele, sokszor csak a kockás sablonkép jelent meg görgetés közben, idő volt, amíg betöltötte az oldalt az iPad. A második generációnál ez a jelenség kevésbé érezhető, gyorsabban megjegyzi a teljes weblapot, de nem tűnt el teljesen, második görgetésre meg kábé úgy teljesít, mint az elődje: hibátlanul. Készítettem erről egy videót is, ha megnyúztok, akkor sem tudom, miért így vettem fel, ha visszajutok a géphez, csinálok egy horizontálisat is, addig meg nézzétek el nekem a balfaszságom:

Összességében sajnos ennél sokkal többet most nem lehet elmondani: a gép jóval erősebb lett, de a régi sem volt gyenge, megjelent egy rakás új funkció, viszont nincsenek még piacon azok a programok, amik ki tudnák használni az iPad 2-ben rejlő erőt. Ha meg piacra kerülnek, az lesz a baj, hiszen az első generációs iPad tulajdonosai biztos csalódottan látják majd, hogy mennyi mindent nem tudnak megtenni a tabletjükkel.

De máshonnan kell nézni ezt: a gép abszolút versenyképes a konkurenciával, olyan erős hardvert kapott, mint bármelyik új tablet, csak épp többségüknél olcsóbb (egy Apple termék!), a szoftverkörnyezet meg összehasonlíthatatlanul jobb az Apple-nél. Nehéz lesz megszorongatni a céget. 

Az iPad 2 március 11-től lesz kapható az Egyesült Államokban, és 25-én megérezik a többi országba, így hozzánk is, méghozzá változatlan áron: ugyanúgy 148-238 ezer forintba fog kerülni, mint az első generáció.