A Google nemrég bevezette a forgalomfigyelést közösségi adatgyűjtésből származó adatok alapján Magyarországon is, és ami a legjobb, hogy nemcsak desktopon, böngészőből, hanem a mobilos Google Maps verzióhoz is jár a szolgáltatás. Így aztán iPhone-on is menet közben csekkolhatjuk, hol álltak be az autók a főbb útvonalakon (jobb alsó sarokban található ikonnál próbálkozzatok).

Nemcsak Budapesten, de a nagyobb magyar városokban is működik a dolog, itt van például Győr:

Írtunk a hasonló elven működő programokról korábban, de például a Jitti nem hibátlan térképet használt, ráadásul csak akkor fért hozzá az adatokhoz, ha a felhasználó bejelentkezve a programot futtatta. A Google az infókat részben hasonló módszerekkel, a mobilokról származó adatokból nyeri. A Webisztán posztjából az is kiderült, hogy mi vagyunk a negyedik európai állam, ahol a Google bevezette a szolgáltatást.

Már csak a turn-by-turn navigációt és a hangos iránymutatást kellene egybegyúrni ezzel a ficsörrel, természetesen ingyen, és akkor mindenki boldog.

A szolgáltatásról eszembe jutott, amikor 2008-ban Csabával közösen teszteltük a TMC-s GPS-t, és meglepő módon kikapott az intelligensebbnek mondott kütyü. Úgyhogy a következő hetekben megnézzük, a szolgáltatás mennyire igazmondó juhász, tegyétek ezt ti is, és osszátok meg a tapasztalatokat.