Beszélünk róla már egy ideje, a Light Peak optikai adatátviteli technológia már tavalyelőtt szóba került. Meglepetés volt, hogy az Intel egy Macen mutatta be a csatolót, aztán kiderült, hogy a Light Peak alapjait a cupertinóiak dolgozták ki.

Ezzel köthetnék a gépekhez a perifériákat, a monitort, a vinyót, mindent. A technológia 10 gigabit per másodpercre képes, ami tíz év alatt 100 gigabit per másodpercre is nőhetne (az USB3 sebessége 3.2 gigabit másodpercenként).

Korábban még 2010 második feléről volt szó, most már 2011 elejéről, a Cnet pedig megtudta, hogy az Apple hamarosan egy bejelentést tesz a Light Peakkel kapcsolatban. Nem tudni, hogy már a csütörtökre várt új MacBook Prókban üdvözölhetjük-e a dolgot, de állítólag bármilyen néven megjelenhet: az Apple jogosult saját márkanév alatt beletenni a gépekbe.

A hírek szerint USB 3 biztosan nem lesz, a Sandy Bridge-es MacBook Prókkal legfeljebb a Light Peak jöhet. Mások szerint a következő iMacekkel érkezik inkább, 2011 első felében valamikor. De ti jöttök, szabad a tippelés.