Nem tudom, ti hogy emlékeztek, de mintha a korábbi iPhone-bejelentések előtt hihető jóslatok jelentek volna meg. Ezzel szemben most elöntött minket az ötletáradat: mintha különösebb koncepció nélkül dobálták volna egymásra a pletykaoldalak, ami eszükbe jutott, hogy a végére az iPhone 5 egyszerre legyen nagy és kicsi, olcsó és drága.

De lássuk, pontosan mire is gondolok: a Digitimes szerint például közel tíz százalékkal nagyobb, 4 colos lesz az új iPhone kijelzője, a Samsung Galaxy S-en van egyébként ekkora. Ezzel a mobil már versenyképes lenne a legnagyobb Android-alapú telefonokkal, bár szerintem lassan már a kisebb tabletekkel is.

A másik elképesztő pletyka, hogy fizikai billentyűzet kerül az iPhone-ra, ami csodálatos pofon lenne az iparágnak: miután az Apple bizonyította, hogy nincs szükség valódi gombokra és nagyrészt kiirtotta azokat a kategóriából, visszaállítja a reputációjukat és zászlajára tűzve sikerre viszi őket. Haha.

A legjópofább jóslat a belső felépítéssel kapcsolatos: állítólag az Apple A4 processzor átadja helyét az A5-ösnek, bár arról nincs információ, hogy ez miben különbözik majd elődjétől, hát ennyire még egy közepesen fejlett polip is képes látni a jövőt.

És akkor már érdemes összeszedni azokat a pletykákat is, amik tegnap óta estek be az iPhone nanóról, az Apple kisebb, olcsóbb telefonjáról, aminek a létezésében mi itt az Appleblogon nem nagyon hiszünk, ami persze nem kizáró ok.

Szóval elkészültek az első kamuképek is, ezeken az látható, hogy a júzerek szerint hogyan fest majd a mobil:

Másrészt felmerült az az ötlet, hogy a készülékben egyáltalán nem lesz háttértároló, ha valakinek memóriára lesz szüksége, vesz magának egy sd-kártyát, bár a jóslatok még ennél is durvább átalakításokról szólnak. Arról, hogy még csak venni sem lehet bele háttértárolót, minden adatunk a felhőben lesz, amit a kis iPhone nano a MobileMe szolgáltatáson keresztül ér majd el.

A jelenlegi, főleg az amerikai sávszélességeket figyelembe véve ez baromságnak tűnik, bár tény, hogy az iPhone net nélkül most is hasznavehetetlenné válik, hiába vannak a netet igénylő alkalmazások a mobilon, ilyen alapon akár azok is lehetnének valahol a hálózaton.

Ezzel együtt az egész folyamat nehézkesnek, hosszadalmasnak tűnik és sok esélyt nem látok a megvalósulására, amíg nincs itt legalább az ötödik generációs mobilhálózat.