A 9to5Macen olvastam, hogy megjelent a 10.2-es verzió, ami állítólag komoly előrelépést jelent a korábbiakhoz képest MacBook Airen. Ha emlékeztek még, az apró laptop premierjekor a témában három fontos momentum volt:

1: A gépek Flash nélkül érkeztek, ilyen az újkori Apple történetében még nem volt

2: Ha telepítettük a lejátszót, kiderült, hogy az apró laptop küzd a nagy felbontású Youtube-videókkal

3: Az Adobe azt állította, hogy ha kapott volna tesztelésre az Airből, a premierre ki tudta volna hozni a Flash optimalizált verzióját.

Akkoriban jót nevettünk ez utóbbin, hiszen tényleg hülyeségnek tűnt: az Air hardverelemei már jóideje megtalálhatók voltak a többi Macben, miért kellett volna idő a munkára? Az egész csak terelésnek tűnt.

Talán az is volt, mert a most megjelent új Flash nemcsak az Airen, hanem az összes Macen drámaian jobb teljesítményt nyújt elődjénél, tehát nem specifikusan kezelték a problémát, hanem általánosan, de kit érdekel, mert a lényeg: sokkal jobb lett a player, mint valaha volt.

Airen a leglátványosabb a változás, ott a 9to5Mac szerint egyszerűen annyi történt, hogy az eddig már-már játszhatatlan 1080p-s videó most már csak 10-15 százalékát veszi el a processzoridőnek, a grafikus magra optimalizált Flash tehát óriási előrelépést jelent.

De szemmel látható a fejlődés az én MacBook Prómon is, amiben erősebb processzor (2,53 C2D) és gyengébb grafikus gyorsító (9400 GeForce) található. A gépem felépítéséből adódik, hogy eleve nem terhelte le annyira a nagy felbontású Youtube lejátszása, mint az Airt, hiszen a processzor elbírt a számolással, de körülbelül 50 százaléknyi processzoridőt azért stabilan elvitt a feladat.

Az új verzió a grafikus gyorsítóra épít, amiből én gyengébbet használok, mint az új Airek, éppen ezért a változás sem akkora, de bőven mérhető: 15 százalékra esett vissza a processzorhasználat ugyanannak a videónak a lejátszásakor, ami szuper.

Tudnak ezek, ha akarnak, csak rá kell szánniuk magukat a munkára.

Kár, hogy a PPC-támogatást viszont dobták. Így múlik el a világ dicsősége.