A hongkongi Apple Daily szellőztette meg, hogy a tajvani Kinsus szállítja majd az iPhone 5 egyes elemeit. Abban egyébként eddig is biztosak voltunk, hogy az Apple az új processzorait saját üstben forralja ki, már csak az volt a kérdés, milyen alapokra helyezi az új system-on-a-chipet.

Egyes források szerint az Apple a már előző évre is várt ARM Cortex A9-es processzort dolgozza meg, mások viszont biztosra veszik, hogy az ARM A8-asát kalapálják tovább, konkrétan a mostani alapok maradnak azonos órajellel, csak éppen kétmagos lesz a kicsike. A többmagosodásra utal egyébként a piac mocorgása is, emlékezzünk a CES-re, ahol szintén ez volt a trend.

Mit tudunk még? Állítólag a Qualcomm készíti a baseband chipet, és az iOS 4.3-ban talált utalások szerint egy gyorsabb grafikus mag is helyet kap az új mobileszközök valamelyikében vagy mindegyikében. Az iPhone 3GS óta a POWERVR SGX535 GPU mászik bele az iPadekbe, iPhone-okba, idén azonban az azonos órajelen sokkal jobban teljesítő POWERVR SGX543 (35 millió poligon per másodperc vs. 28 millió poligon per másodperc) jön, ez támogatja az eredetileg az Apple által kifejlesztett OpenCL-t, amivel a GPU erejét is fel lehet használni nemgrafikai számításokra.

Izgatottan várjuk az új iPadet, az ő hardvereiből már jobban lehet következtetni az új iPhone-ra is. Sokan várnak erre a generációra, és ha igazak a pletykák, nem hiába.