Jimmy Wales szerint az Apple valódi veszélyt jelent az internet nyitottságára, ez derült ki a 10. szülinapos Wikipedia alapítójának beszédéből a Bristol egyetemen.

A veszély abban áll, hogy az Apple az egyre elterjedtebb iOS platformokon szoros ellenőrzés alatt tartja az alkalmazásokat, és ahhoz, hogy egy programozó ingyenesen kínálhassa a programját, engedélyt kell kérnie az Apple-től.

Egy csomó dolog van, amitől az emberek félnek, pedig nagyon messze van. Az igazi veszély az appok terjesztési modelljében van - mondta.

Szűkebb értelemben véve igaza van, viszont nekem valamiért beugrik az az eset, amikor az Apple-klóngyárt Psystar perelte az Apple-t, mivel a Mac OS X Macekhez kötésével a saját szoftverének piacán egyeduralkodó a cupertinói cég. Az AppStore szabályai nem terjednek ki a világmindenségre, ráadásul ott a legnagyobb vetélytárs, a Google, amelyik mindenféleképpen Wales álláspontjára helyezkedik. A választás lehetősége megvan, hagyjunk dönteni.

És akkor a gyakorlat: Steve Jobs nemrég azt nyilatkozta, hogy még szorosabbra húzzák a cenzúra nadrágszíját. Ez nem azt jelenti, hogy dobókockával döntik el, ki maradhat (egy magyar fejlesztőtől sem hallottuk eddig, hogy a hosszas procedúrán kívül bármilyen szinten szívóznának), csak arról van szó, hogy nem kell egy negyvenedik zseblámpa app, és én mondjuk annak sem örülök, ha bétaállapotú e-könyvet árulnak 5 euróért az AppStore-ban. Így is elég a szemét az üzletben, amiről én és bárki megmondhatja egy perc alatt a leírást olvasva, hogy az "nincs funkció, de hátha letöltik" kategóriába tartozik. Egyre unalmasabb lett ezek között úszni, hogy valami használhatót találjunk, Cupertinóban pedig már nem feltétlenül nyomnak fejcsóválva igent.

A sajtó és a bloggerek figyelnek, és mint ahogy néhány esetben óriási figyelmet kaptak a neten az igaztalan kitiltások, úgy ezután is ez lesz a szokás. Én nem érzek valódi veszélyt, csak egy ronda, de biztonságos képet, ahogy mindenki tart a másik fejéhez egy pisztolyt.