Tegnap este megnyílt a Mac App Store, az iPhone-on megismert alkalmazásbolt Macre átírt változata. A szolgáltatást úgy érhetjük el, ha letöltjük az OS X 10.6.6-os változatát (tehát csak Snow Leopardon működik), a százmegás csomagból 7,4 megát tesz ki a Store, ami maga is egy program.

Telepítés után az alkalmazás ikonja megjelenik a dockon, közvetlenül a Finder mellett, az tehát integrált, fontos része a rendszernek. Kattintás, majd indul is a program, már akinek, mert sokan jelentették, hogy 100-as hibaüzenetbe futottak. Ilyenkor csak újra kell indítani az iTunes-t, esetleg a Macet és megoldódik a probléma.

Ha minden a tervek szerint alakul, ezt látjuk a start után:

A felépítés tök ismerős, ugyanazokat a kategóriákat, toplistákat láthatjuk, mint az iPhone-os, iPades boltban, sok esetben ugyanazokkal a programokkal. A legnépszerűbb program jelen pillanatban az Angry Birds, de a körülbelül ezer alkalmazás közül egyébként is rengeteg olyannal találkozunk majd, amit a mobilboltból már ismerünk. Ami nem feltétlenül jó, hiszen amit megszerettünk az iPhone-on, azt nem biztos, hogy élvezni fogjuk a számítógépen is, hiszen egészen más platformról, közegről beszélünk.  Egy mobillal buszmegállótól buszmegállóig játszunk, a Macen komolyabb alkalmazásokra vágynak az emberek, és lehet, hogy a már megismert Angry Birds, meg társai elsőre sikeresek lesznek, de szerintem hamar ki fog derülni, hogy ami működik a kisképernyőn, az nem működik a nagyon. A másik kérdés, ami eszembe jutott, az a párhuzamos vásárlás: hülye világ az, amelyikben külön meg kell vennem mindegyik eszközre ugyanazt a programot, legalább valami kedvezményt adhatnának annak, aki már kifizette a pénzt az alkalmazás iphone-os vagy ipades verziójáért.

A Mac App Store egyébként tök intelligens, elég jól észreveszi, ha egy programot már akármilyen forrásból telepítettünk, így például az ötödik legnépszerűbb iPhoto-ra húzva a kurzort felbukkan az Installed felirat. Ez nemcsak az Apple programjaival működik, igaz, beleszaladtam már olyan alkalmazásba, ami fent volt a gépen, de az App Store nem ismerte fel.

Az átjárás a két világ közt egyébként nem megoldott: ha valamit az online boltból töltök le, és ahhoz megjelenik egy frissítés, ugyanúgy az App Store küldi az értesítést, mint iPhone-on vagy iPaden, viszont ha a store-ban megtalálható programot más módon telepítettem a gépre, például fizikailag, dobozosan megvettem, akkor a frissítésekről hallgat az online bolt.

De nemcsak emiatt éri meg ezentúl a Store-ból vásárolni, hanem mert sok esetben lényegesen olcsóbb bármilyen másik csatornánál: az Aperture például Európában általában 54 ezer forintba kerül, itthon 64 ezer forint az ára, míg a boltból 17 ezer forintért tölthető le - elképesztő akció. Vagy ott az iLife, ami nem feltétlenül kell egyben mindenkinek, a Store-ban viszont feldarabolva is megvásárolható a programcsomag, 12 eurós árakon.

A vásárlás egyébként tök egyszerű: rábökünk a programra, az ikon átrepül a dockra, ahol egy sáv jelöli, hogy hol tartunk a letöltésben. Más dolgunk nincs, telepítés után az ikon a dockon marad, ahonnan törölhetjük is akár, maga a program ugyanis az Applications könyvtárban lesz, ahonnan bármikor elő lehet majd bogarászni. Ha aktív letöltők leszünk, valószínűleg sokkal gyorsabban fog megtelni ez a könyvtár, mint eddig, és akkor kelleni is fog majd az OS X 10.7 új alkalmazásnéző funkciója, amiben ugyanúgy tudunk majd a számos telepített program ikonjai közt mozogni, mint most az iPaden.

És akkor vissza a Store-ra, ami remekül bírja a terhelést, gyors a letöltés és a navigálás is, utóbbi ráadásul kényelmes, élvezhető, egyértelmű. Azért látok hiányosságokat is, a programok leírásánál például jó lenne a hardverkövetelményeket is felsorolni (én eddig ilyet még nem láttam), nehogy valaki olyan játékot töltsön le az integrált Intel grafikus gyorsítóval szerelt gépére, ami azon nem is tud normálisan futni.

Összességében viszont tetszik a szolgáltatás, és simán lehet, hogy az Apple most kicsit átírja a szoftvervásárlási szokásainkat is: ahogy az iPhone-nak hála a mobilpaltformon óriási súlyt képviselnek a legálisan letöltött programok, úgy a Mac App Store egyszerűségének hála szerintem sokan döntenek majd úgy, hogy egyszerűbb néhány dollárért megvenni a programot, mint a netet túrni a feltört verziókért.

És gondoljatok csak arra, mi történt karácsony előtt, amikor az iOS-re írt népszerűbb programok árait 90 százalékkal csökkentették a kiadók, és 1 dollárért lehetett Need for Speedet, Splinter Cellt, meg Sim City-t vásárolni iPadre. Ha a Mac App Store-ban is lesznek hasonló leárazások, azok rengeteg embert fognak megmozgatni és dőlni fog a pénz a fejlesztőkhöz, meg persze az Apple-höz is, miközben mi olcsón vásárolhatunk legális programokat magunknak, megfelelő supporttal.

Mindenki örül!