Tegnap bemutatta az Intel a legújabb processzorcsaládját, a Core i-t. Bezony, óriási fantáziával a Pentium-Core 2-Core i-termékcsoportok után a legújabb generációt is úgy nevezték el, mint az előzőt. Látszólag annyi csak a változás, hogy hozzáteszik, második generáció, vagy hogy a név (Core i3, i5, i7) után nem egy három-, hanem egy négytagú szám következik, valójában azonban ennél sokkal többről van szó.

Az Intel számos ponton változtatott a processzoron, jóval integráltabb lett a cpu, a gpu és a memóriavezérlő egysége, ami nagyobb teljesítményt, kisebb fogyasztást jelet. Sokat okosodott a Turbo Boost technológia is, mostantól még nagyobb kakaót lehet adni egy-egy magra, ha a többi henyél, a néhány másodpercig tartó extra-extra teljesítmény sok nehéz pillanatos segítheti át a gépet. Ráadásul már a grafikus mag órajelével is lehet játszani, ami alapjáraton is jóval erősebb elődjénél, mostantól tehát a Turbo Boosttal úgy lőhet ki időnként az Intel HD 2000 és 3000, mint KITT a Kinght Riderben (Istenem, de szép sorozat volt).

Persze majd meglátjuk a gyakorlatban, hogy teljesít a gpu, az Intel szerint átlagos játékokat, például egy Starcraft 2-t simán elvisz a hátán, és a korábbi Macekben használt Geforce 9400-asokat is valószínűleg veri. Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy pariban van az Apple-nél most belépőnek számító GeForce 320M-ekkel, fogalmam sincs tehát, hogy mi várható. Lehet, hogy az Apple most már bevállal némi teljesítménycsökkenést a grafikus vonalon, hogy többletteljesítményhez jusson processzorfronton, és a kisebb gépekben is bevezeti a Core i-technológiát, de elképzelhető, hogy továbbra is ragaszkodik az erősebb integrált gpu-hoz, a Geforce 320M-hez és utódaihoz, akkor viszont nem marad más választása, mint kitartani a Core 2-es mellett.

Akárhogy is, az új csipek azonos fogyasztás mellett 10-60 százalékkal gyorsabbak a jelenlegi Core i3-asoknál, i5-ösöknél, i7-eseknél, a grafikus gyorsító teljesítménye kétszeresére nőtt, ráadásul van egy rakás új funkció is, amit itt a poszt végén láthattok. Jó csipek, gondolom hónapokon belül felbukkannak a Macintoshokban, vagy már januárban, erre ugyanis könnyebben áll majd át az Apple, mint annak idején a Core 2-esről az első generációs Core i-re, ami elég lassan ment.