Az Appleinsideren jelent meg az a hirdetés, amiben a kaliforniai cég processzortervező mérnököt keres. Az elvárás egy "olyan mikroarchitektúra, ami megfelel az Apple funkcionális és teljesítményelvárásainak, és aminek a mérete illetve fogyasztása is hozza a kívánt szintet". Lefordítva ez azt jelenti, hogy egy kicsi, gyors, hatékony processzort akar az Apple, ahogy mindenki más is az iparágban, de az is tisztán látszik, hogy a csipek fejlesztését már nemcsak a partvonalról akarja nézni Steve Jobs: szerződteti a legjobb játékosokat és a pályán küldi őket.

Eddig is voltak próbálkozások az Apple-nél, sőt, a vállalat már két évtizede érdekelt a processzorbizniszben: belepiszkált a Newtonban használt ARM-csip felépítésébe, az IBM-mel szorosan együttműködve matattak a Macintoshokban használt PowerPC processzorokon, a PA Semi 2008-as és az Intrinsity 2010-es felvásárlásával saját fejlesztők is kerültek házon belülre, ezek már részt vettek az iPhone 4-ben, az iPod Touchban, az iPadben és az Apple TV-ben is használt Apple A4 processzor fejlesztésében, ami azért olyan sokban nem tér el egy szabvány ARM csiptől.

A mostani hirdetés viszont arra utal, hogy az Apple szeretne még mélyebben belenyúlni a mikroarchitektúrába, hogy a jövő iOS eszközei még inkább alkalmazkodjanak a vállalat elvárásaihoz, ami remek hír. Nem lesz még egy olyan cég a földön, amelyikinél ügyesebben összpontosulna a hardver és a szoftverfejlesztés, őszintén szólva kíváncsian várom, hogy milyen eredményeket lesz képes felmutatni ez az iparági trendekkel teljességgel szembemenő struktúra. Vagy tökéletesen optimalizált gépek kerülnek piacra, vagy olyan kiváló hatékonysággal szigeteli el magát az Apple, hogy néhány év alatt leszakad a mezőnytől (haha).