almalé és kungfu Rólunk

Megvan a képregényes nyereményjáték nyertese

Tegnapelőtt tettük ki a nyereményjátékra beküldött képeket a Facebookra, az azóta érkezett like-okat leolvasva pedig egy egyszerű algoritmussal meghatároztuk, kinek a munkája nyerte el a legtöbbek tetszését, vagyis ki az, aki megkapja tőlünk az 500 gigás küldő merevlemezt.

And the winner is:

Tovább olvasom


Gyenge hardverelemektől gyors az iPad

Az iPad debütálása után nem sokkal mindenki a maga módján teszteli a készüléket, az iFixit szétszereli, mások teszteket futtatnak, vagy egyszerűen csak használják.

A szétszerelés során kiderült, hogy az A4-es processzor egymagos, valószínűleg egy módosított Cortex A8, a rendszermemória pedig 256 megás magasságokba rúg, vagyis a hardver első hallásra nem sokban különbözik egy iPhone 3GS lehetőségeitől.

Az A4-esen elhelyezett feliratokból azonban más is kiderült, a kódok között a Samsung DRAM azonosítóját is megtalálták, vagyis nekik lehet a legtöbb közük az új processzorhoz az Apple után.

Ennek ellenére a használat során az állak puhán csapódtak a földbe, számokban kifejezve azt látjuk, hogy a natív appok futtatásánál átlagosan kétszeres gyorsulást tapasztalhatunk több mint kétszeres felbontás mellett, a JavaScript teszt értékei ettől valamennyire elmaradnak. A fenti linken megtaláljátok az eredeti iPhone-nal való összehasonlítás értékeit is.

A felhasználói élményről már nálunk is láthattatok egy videót, a ti kéréseitek alapján Kaprinay Zoltán nyomogatta a kütyüt. Mi is hamarosan nekiállunk abuzálni egyet, hogy kiderüljön, a szerénynek tűnő hardverek tényleg olyan kivételes felhasználói élményt nyújtanak-e.



Exkluzív iPad-teszt New Yorkból

Pénteken jelent meg a blogon az a post, amiben felajánlottuk, hogy az elsők közt tesztelhetitek az iPadet. Nem közvetlenül persze, hiszen jelenleg még valószínűleg egyetlen példány sincs az országban, de egy helyszínen tartózkodó profi vállalta, hogy kipróbál mindent a készülékkel, amit kérünk tőle.

Ez a profi Kaprinay Zoltán, aki jelenleg az Aloha Informatikai Kft. vezetésével és saját online tanácsadócégével, az ipsilonnal foglalkozik, szabadidejében meg blogot ír, és kávét meg forró teát visz a 5th Avenue-n fagyoskodó Handrásnak.

Zoltán a kényelmesebb utat választotta, sorbanállás helyett házhoz rendelte a kütyüt, majd a kanapén hátradőlve kipróbálta azt. Több órányi tesztelés után végül három videóban válaszolt azokra a kérdésekre, amiket feltettetek neki. Vannak szöveges válaszok is, ezeket már az iPadről írta, úgyhogy most dőljetek hátra, és nézzétek meg, olvassátok el a tesztet, amit a webkettő csodájának hála részben ti készítettetek.

Zoltánnak meg köszönjük a lehetőséget, szuper ez a kontinenseken átívelő teszt. 

1. Mennyire melegszik huzamosabb használat után? Az iPhone néha eléggé tud.

Nem tudom miert, de egyaltalan nem melegszik az iPad, de meg csak nem is langyos.

2. Én az iworkre lennék kiváncsi, pl. videóban felgyorsítva ahogy megírtok egy cikket appleblogra, vagy hasonló...

Ez tobbe-kevesbe benne van az elso videoban.

3. Ékezetes betűk vannak?

Reszben vannak. ö, ü, ó, ú, í, á van, de hosszu ö es ü nincs. Az ekezetes betuk irasa ugyanannyira korulmenyes mint az iPhone-on. Viszont a bilentyuzes sokkal kenyelmesebb es egyszerubb.

4. Milyen a beépített hangszóró minősége?

Nagyon jol szol, hangos, eros, siman lehet vele filmet nezni, zenet hallgatni.

5. - Tud esetleg olyat, hogy saját dokumentumokat az iBookban megjelenítse, vagy erre csak az iWork képes? Jó lenne könyvként olvasni a jegyzeteket.

Az iBook-ba csak az AppStore-bol lehet konyveket betolteni, azaz az Apple-tol megszokott zart rendszer van itt is.

6. Engem az erdekelne, hogy kezeli-e (nativan) az Office doksikat? Pl. egy .pptx-et meg lehet-e nyitni, azon prezentalni, excel-t szerkeszteni?

Igen, ezt mind lehet, ezt lathatod az elso videoban is. A Pages-szel kapcsolatban majd fogsz latni egy velt hibat amit talaltam, de mar rajottem, hogy nem hiba. Egyszeruen csak nem latszik a Pages management felulete ha fektetve hasznaljuk az iPad-et. De amint landscapebe forditod, elojon.

7. -tegyél rá kérlek pár iPhone/Touch app-et (New York Times, Facebook, Time, Weather Chanel stb.), és teszteld le a teljes képernyős felbontás minőségét. Hogy futnak ipadre nagyítva? (láthatóan pixeles-e a kép, ilyesmi).

Ez is fenn van a vidon, talan a 2. reszben.

8. Ha van rá lehetőség, napfényben is használd, és számolj be a kijelző láthatóságáról!

A kijelzo teljesen jol hasznalhato es lathato a szabadban, napsutes mellett is. Nagyon kontrasztos a kijelzo, elesek a vonalak, erosek a szinek. Az egyetlen gondot talan az ujjlenyomatok jelentik a napfenyben. Erdekes modon az Apple eppen az iPadhez nem adott torlokendot (macbookhoz, Iphone-hoz ad), pedig ehhez kellene csak igazan.

9. Olvass kérlek index-et, nyiss meg cikket, ezt a blogot is, majd írj hozzászólást ehhez a bloghoz, lehetőleg legalább 5 mondatosat, ékezetesen.

Az elso es a masodik videon lathato az Index bongeszese. Mivel az egyik kezemmel tartottam az Iphone-t amivel kameraztam, nem vagtam bele a kommentirasba, de ezeket a valaszokat most egy karosszekben ulve az olemben levo iPad-be irom. Az ekezetes betuket egyelore felejtsuk el.

10. egy 720p video lejátszása (amit Kaprinay kollega tesz rá, nem preinstalled amit 100000 apple alkalmazott optimalizált az ipadra 5 évig).

Ez talan a 3. videoban lathato. Nagyon jo minosegben adja vissza az Iphone-nal forgatott videokat az iPad, az optimalizalt film (ld. ToyStory) meg dobbenetesen szep. Tenyleg nagyon.

11. Hogyan lehet az iPad-re dokumentumokat számítógéphez csatlakoztatva felrakni? Nem e-mail csatolmányként, iDisc... Olvastam, hogy az "áthúzott" file-ok importálásához felajánlja a megnyitására alkalmas programot .cbr-t a képregényeket kezelő programba lehet importálni, Pages-be doc, docx, pages.... Hogyan működik ez? iTunes-on keresztül vagy Finder-ben?

Itunes-on keresztul. Az App ful alatt van egy uj resz: File Sharing (screenshot mellekelve), ide kerul minden olyan szoftver, amelyhez tudsz fajlt feltolteni szamitogeprol.

12. Importálj kérlek a kamerádból, vagy kártyáról fotót, hogy bemutathasd az iPad képkezelő alkalmazásait.

Egy kepkezelo alkalmazas van amit mar ronggya promoztak, de a videon azert lathato. Egyebkent default beallitasban az iPad screensaverkent lejatssza a feltoltott fotokat, persze a Setup-ban ez atallithato.

13. Ha a teszter használ rendszeresen iWorksöt, akkor azokhoz viszonyítva mennyire érződik butának az iPad verzió első nekifutásra?

Uj dokumentumok keszitesere nagyon jo a harom iWorks alkalmazas iPad verzioja. Viszont kevesebb effektet, funkciot tud, ami csak azert kellemetlen, mert a mar kesz anyagokat nem feltetlenul jol mutatja meg. Nem ertem peldaul, hogy miert nem ismeri egyik alkalmazas sem a 3D-s grafikakat, vagy miert nem tudja az iPades Keynote lejatszani a Mac-es Keynote osszes effektjet. Az elso videoban mindezekrol bovebb infot kapsz.



Mostantól kapható az iPad

Három óra, elkezdődött a kereskedés. Szerintem rövidesen kapunk Handrástól egy videót az első benyomásokról, és rövidesen Kaprinay Zoltán is átveszi a saját iPadjét, hogy elkészítse nektek az exkluzív tesztet.

Holnap délelőtt meg a Ferihegyi reptéren Handrás a kezembe adja a készüléket és megkezdem én is a nyúzópróbát.

Na EZ a 21. század!



Hajnalodik, egyre nagyobb a sor

Ma már kétszer is beszéltem helyszíni tudósítónkkal, Handrással, aki magyar idő szerint tegnap este nyolc óta konkrétan sorban áll. Ő lesz a világon a harmadik, aki kereskedelmi forgalomban átveszi az iPadet, ugyanis csak ketten vannak előtte New Yorkban, a 5th Avenue-n található Apple Store-nál.

A nehezén már túl van a csapat, hiszen magyar idő szerint délután háromkor kinyit a bolt, aztán mindenki viheti, amit megkaparint.

Reggel nyolckor (ott hajnal kettőkor) még csak körülbelül harmincan álltak sorban, de a tömeg folyamatosan nőtt. Akkor kezdték el építeni a kordonokat a Store körül, és akkor pakolták ki a polcra az iPadeket is, amiket Handrás a bolt fölé épített üvegkockán keresztül tudott megfigyelni:

Kiderült az is, hogy kedvenc sorbanállónk jól megszopta: Greg Packer, aki minden Apple-termék premierjekor az első helyet fagyoskodik, elfelejtette előrendelni a készüléket, így őt átrakták egy másik sorba, és csak később juthat hozzá az iPadhez.

Bár Handrás szerint túl hideg van az ücsörgéshez, azért nem olyan rossz a helyzete: Kaprinay Zoltán, aki ma elvégzi nektek az appleblogos iPad-tesztet, vitt neki forró teát és kávét, Gyula meg, aki New Yorkban él, és olvasta a blogon, hogy Budapest leghíresebb Apple-kereskedője az utcán fagyoskodik, azonnal a helyszínre sietett egy sapkával.

Kiderült, hogy vannak bér-sorbanállók is: akadt, aki ötezer, mondom ÖTEZER dollárt kapott azért, hogy valami piperkőc újgazdagnak elhozza az iPadet, míg Handrásnak ezer dollárt ajánlottak azért, hogy átadja a helyét. Nem adta.

Reggel hatkor (itthon pont délben) aztán már javult valamennyit a helyzet, a Nap feketéről sötétkékre színezte át az eget, és a várakozók száma ötvenre nőtt. Megérkeztek a tévék is, Handás szerint kamerák vannak mindenütt, akivel tudnak, interjút készítenek.

Kevesebb, mint három óra, és megkezdődik a forgalmazás.




süti beállítások módosítása