almalé és kungfu Rólunk

Snowboard a MacBook Próból

Mai hülyeállat rovatunkban két németül beszélő fickó rombol, ami természetesen súlyosbító körülmény. Fogták az Apple laptopját, némi fúrógépezés segítségével igazítottak rajta, aztán snowboardot faragtak belőle. Ezután lecsúsztak vele a lejtőn. That's all folks.

Köszönjük Ana.Ge-nek a videót.



Az Apple a világ tíz legnagyobb cégének egyike

Épp készítettem elő a Megyék Harcának következő fordulóját, amiben gazdasági kérdéseket fogunk feltenni, amikor belebotlottam néhány érdekes adatba. Arra voltam kíváncsi, hogy melyik most a legértékesebb vállalat, az a cég, amelyikért a legtöbbet kéne fizetnünk, ha aktuális árfolyamon fel akarnánk vásárolni. 

Csak a vicc kedvéért megnéztem az Apple-t, és azt találtam, hogy pár milliárddal 200 milliárd dollár fölé emelkedett a vállalat értéke (204 milliárdon állnak egészen pontosan). Ez a szám jóval nagyobb, mint például az Intel 122 milliárdja, és meghaladja a Google 180 milliárdját is. Megnéztem persze a nagy konkurens Microsoftot is, a redmondi cég 260 milliárdon áll, tehát még mindig többet ér, mint az Apple, de már csak 27 százalékos az előny. Azonos súlyú vállalatokról van tehát szó.
 
Aztán úgy döntöttem, hagyom a számomra érdekes cégeket, és csak arra koncentrálok, hogy 2009. negyedik negyedévében kik voltak a TOP 10-ben. Kiderült, hogy mindkét vállalat ott van a listán: a harmadik helyen a Microsoft állt 270 milliárddal, míg a tízedik pozícióban ott a most először szereplő Apple, akkor még 189 milliárd dolláros értékkel.
 
Egyébként a listán 2006 végéig egyetlen kínai vállalat sem volt, most már negyedévtől függően három-négy is van rajta, egyebek közt az első hely is az övék.


Utazó iPhone: Kína

Mai utazónk nem egészen iPhone, inkább egy iPod touch, de ezen nem akadunk fenn, volt már ilyen. Kínából jelentkezik CSP gondozásában, aki rögtön egy vallomással kezd.

Nekem nincsen iPhone-om, és nyugdíjas koromig szerintem nem is lesz, mert nem bírnám végignézni, ahogy úszik a Balatonban (vitorlázom), egy gyerek vagy egy kutya szájából kell kiszedni (büszke keresztapa és kutyás vagyok). Viszont nyáron Londonban a back to school promo keretében vásároltam egy 13 colos MBP-t, amihez járt egz 8gb-s iPod touch, aki azóta mindenhová hűen elkísér. Tette ezt egészen Kínáig, ahol volt szerencsém két hetet Shanghajban eltölteni. Három képet csináltam, mindegyik szerintem elég jól leképezi azt, amiről a mai Kína szól.

Sajnos elég takony idő volt, ezért az első képen rendesen karcolják a felhőket a Pudong nevű kerület hatalmas épületei: az Oriental Pearl Tower (468m) a Jin Mao épület (421m), a Shanghai World Financial Center (494m) és az éppen épülő, 2014-ben elkészülő Shanghai Tower (632m lesz elvileg). Az iPod és a felhőkarcolok közötti Huangpu folyót eltakarják a 2010-es Expóra készülő új kikötő építési munkálatai, ezért elnézést kérek (semmi baj - szerk.).

Kínában MINDENT lehet kapni, ez éppen egy belvárosi utcácska, ahol húsokat szárítanak, rákokat és tintahalakat és sok beazonosíthatatlan állatot árulnak. Sajnos a képet nem sikerült jól beállítani, mert a helyiek nagyon nem nézték jó szemmel az akciómat.

Sajnos mi magyarok még mindig a pusztát, a gulascht és a Balatont akarjuk nemzeti jelképnek eladni, amikor sok olyan magyar ember vagy alkotás van, akiket itthon alig ismernek, viszont a világon a csodájára járnak. A TATE Modernben Moholy-Nagy kiállítását még ma is a legsikeresebbnek tartják számon, Huszár Vilmosról legutóbb a Financial Times hétvégi számában volt egy cikk, és lehetne folytatni a sort. Kiváló példa még Hugyecz László, akinek az épületei jelentősen meghatározták (és még ma is meghatározzák) Shanghaj építészetét. A képen az art decóban épült Park Hotel látható, ami 1952-ig Ázsia és 1983-ig Shanghaj legmagasabb épülete volt a maga 84 méterével.



Mindhárom magyar szolgáltatónál lehet iPhone 4G

Tavaly év végén már voltak olyan pletykák, amik arról szóltak, hogy a Vodafone-nál és a Pannonnál is elérhető lesz rövidesen az Apple mobilja. Főleg a két szolgáltatótól érkeztek ezek a hírek, ugyanakkor a T-Mobile-közeli forrásaink cáfolták a hírt. Információink szerint a T-t és az Apple-t olyan szerződés köti egymáshoz, ami kizárja, hogy a 3GS modell a közeljövőben megjelenjen a másik két szolgáltató kínálatában, két évvel a szerződés megkötése után azonban már elképzelhetővé válik a felszabadulás.

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Hogy a hivatalosan még be sem jelentett negyedik generációs iPhone, ami várhatóan augusztus környékén fog megérkezni Magyarországra, már mindhárom mobilcégnél megvásárolható lesz. A külföldön kötött szerződések mindenesetre alátámasztják ezt. A Vodafone például már árulja az iPhone odahaza, Nagy-Britanniában, míg a Telenor, a Pannon anyacége (aminek a hazai leányvállalat hamarosan felveszi a nevét) egyebek közt Norvégiában árulja a mobilt.

A híreket hivatalosan persze még senki nem erősítette meg, de az Apple-től kiszivárgó pletykák is arra engednek következtetni, hogy az Android jelentette konkurencia miatt a negyedik generációs iPhone esetében már nem az egy készülékre jutó haszonra, hanem a platform minél szélesebb körben történő elterjedésére helyezi a kaliforniai cég a hangsúlyt. A kizárólagos szerződések felváltása legalábbis erre enged következtetni.

Ugyanakkor még csak március van, közel fél évig biztosan nem lesz változás a hazai iPhone-fronton, szóval óva intenék mindenkit attól, hogy egy meg nem erősített pletyka miatt halogassa a készülék vásárlását. Nyár közepén már többet fogunk tudni.



TV show készül Steve Jobsról

A Tvsquad szerint a Seinfeld és a Borat író-rendezője, Larry Charles Steve Jobsról készíti következő sorozatát. A sztori alapját Dan Lyons blogja, a The Secret Diary of steve Jobs adja majd, amit egyébként időközben már novellaként is kiadtak. A hírek szerint a sorozat címe iCon lesz.

Remek ötlet, annak ellenére, hogy biztosak lehetünk benne, nem lesz Magyarországon olyan csatorna, amelyik megvásárolná nekünk a sorozatot, szóval ha meg akarjuk nézni az epizódokat, kénytelenek leszünk ellopni őket a végtelen internetről!

Köszönjük Sixxnek a linket.




süti beállítások módosítása