Az AirPlay körüli érdeklődés, és az újító (általában jailbreak-elt) megoldások sokasága futurisztikus, már-már meseszerű érzetet kelt az emberben: mintha az Apple egy open szabványt adott volna ki, amiből most nekiállnak volna összekalapálni egy palotát a fejlesztők.

Az Apple ugyanis csak a hang és kép vezetéknélküli továbbítását gondolta ki, egészen pontosan az iOS-eszközökről az Apple TV és az a külső gyártók erre alkalmas eszközei felé. Ehhez képest először megjelent az AirPlayer, ami az iOS-eszközökről továbbítja a képet és hangot a Macjeink felé, majd következett az AirFlick, ami a Macről is küldi a kontentot az Apple TV felé. A programok elérhetőek, de még erősen alfa állapotban vannak.

Itt persze nem álltak meg a hackerek, már a linuxos és windowsos gépekre is mehet a megosztás a nyílt forráskódú XBMC media playerrel és az AirMediaPlayer for Windows-zal, az Air Video Server segítségével pedig avikat is tud már streamelni az Apple TV Macről (mert hát konvertálni senki sem szeret). DVD-ket is streamelhetünk a VLC és az AirFlick együttes segítségével (meg egy kis pötyögéssel, de bizonyára érkezik előbb-utóbb az egykattintásos megoldás), valamint kirakhatjuk már a Mac OS képét is a tévére az Apple TV-n keresztül.

Én személy szerint szeretem nézni, ahogy bedobnak egy szabványt a konténerbe, és nőnek ki belőle a különféle megoldások. Hogy az Apple hiába szeretné meghatározni pontosan, mire használjuk a módszereket (nem, nem feltétlenül üzleti megfontolások miatt), a hackerek kiterjesztik a lehetőségeket. Ha pedig valakiben még mindig kérdésként merülne fel, mire is lehet jó a jailbreak a fizetős tartalmak ellopásán kívül, olvassa el még egyszer ezt a posztot. (Talán nem ezek a legjobb példák, hiszen a munka dandárját a desktop operációs rendszerekre tervezett programok adják, de akkor is éljen a jailbreak:)