Egy igen alapos Apple TV-tesztet készített nekünk Ottó, akit a blogon Időmilliomos apukaként is ismerhetünk. Ottó Kaliforniában él, így a szolgáltatások miatt neki nyilván többet jelent a készülék, mint nekünk jelentene. Viszont épp ezért fontos, hogy az ő véleményét hallgassuk meg a témában: mire jó az Apple TV?

Először nem árt tisztázni, hogy tulajdonképpen mi is az Apple TV. A neve ellenére egyáltalán nem TV, hanem egy tenyérnyi fekete doboz, ami WiFi vagy Ethernet hálózaton keresztül a számítógépünk iTunes adatbázisában tárolt zenéket, filmeket, podcastokat, hangoskönyveket továbbítja a tévénk vagy a házimozink felé. Emellett az internetről is tud tartalmakat összevadászni például a YouTube-ról vagy Flickr-ről. Az USA-ban Netflixről, az USA-n kívül még 13 szerencsés országban iTunes Store-ból is lehet vele filmeket és sorozatokat kölcsönözni.

Sajnos Magyarországon még nincsen iTunes tartalomszolgáltatás, ezért az Apple TV sem kapható. Használatához nem kell iTunes Store regisztráció, csak egy PC-n vagy Mac-en futó iTunes program.

Itt a négy fő indok, ami miatt nekem nagyon bevált az Apple TV:

1. Az AppleTV mint audió transzport

Hangminőség: Az Apple TV-nek digitális (HDMI) kimenete van, ezért tökéletes párosítás egy modern házimozi erősítőhöz. Kompromisszumok nélkül teszi feleslegessé a CD játszót. Hangminőségben ugyanott vagyunk, mert WiFi-n (vagy Etherneten) keresztül a számítógépen futó iTunes-ból minőségvesztés nélkül jut az Apple TV-be a zene, onnan HDMI vagy optikai (Toslink S/PDIF) csatlakozón keresztül kerül az erősítő D/A átalakítójába.

Ha Apple Lossless formátumban rippeltük a CD-t az iTunes adatbázisunkba, akkor ez az eredeti CD-vel teljesen azonos, ha 192-256 kbps AAC vagy mp3 formátumban, akkor kis minőségvesztésű zenét kapunk. A végső hangminőség tehát teljesen a házimozi erősítőnk és a hangfalaink minőségén múlik. A mai házimozi erősítők D/A átalakítói beérték a néhány évvel ezelőtt sokkal drágább készülékekben levőket és a végerősítőik hangminőségén és teljesítményén sem kell szégyenkezniük. Rendes hangfalakkal és egy középkategóriás házimozi erősítővel komoly hangminőséget tudunk megfizethető áron elérni.

Vezérlés: Az Apple TV-t az iOS eszközökön futó ingyenes Apple Remote appal tudjuk bántóan kényelmesen vezérelni. Egyszerre több számítógépünk iTunes könyvtárában is böngészhetünk, az egész gyűjteményünket pillanatok alatt elérhetjük. Teljesen más világ, mind CD-k között vagy alkönyvtárakban kotorászni. Az Apple TV dobozában egy egyszerű infra távkapcsolót is kapunk, azzal is elég jól lehet a menüben navigálni, de keresni körülményesebb.

A neve ellenére az Apple TV-t a TV-hez csatlakoztatás nélkül is lehet használni, a zenelejátszás vezérléséhez nincs szükség a menükre, ha egy iOS eszköz van a kezünk ügyében. Teljes a vezérlési módok között az integráció: mindegy, hogy számítógépről, infra távkapcsolóval, vagy iOS eszközzel kezdtük el a zene lejátszását, bármelyikről tudunk parancsokat kiadni.

2. AppleTV, iPhone, iPad, iPod Touch, iPhoto integráció

Az iOS 4.2 támogatja mobil eszközeinkről is az Apple TV-re való audió és videó lejátszást (AirPlay). Az iPhone-on (iPad-en, iPod Touch-on) tárolt zenéket, videókat, Pandora, last.fm, egyéb internetes rádió appok audió tartalmát tudjuk az Apple TV-n keresztül a hangfalaink és tévénk felé küldeni.

Az iPhone-nal felvett videókat sajnos még nem nem lehet, de reméljük egyszer ez a funkció is elkészül. iPhotóban tárolt fényképeink nézegetéséhez is jól lehet használni, sőt ezeket a képeket használja zenelejátszás alatt képernyővédőnek is.

Mivel az Apple TV-ben is az iPad/iPhone A4 processzora van és iOS fut rajta, valószínű, hogy jó néhány új funkciót fog a jövőben kapni. Simán kerülhet rá böngésző, AppStore, játékok, vagy bármi, ami az Apple eszébe jut. Az biztos, hogy az Apple ökoszisztéma eszközei egyre jobban ki fogják használni az Apple TV által a hangfalaink és a tévénk felé megnyitott csatornát.

3. Videó streaming

Nálam csak a harmadik helyre szorult az Apple TV fő funkciója, a filmek, videók, sorozatok kezelése. Van egy nagy halom rögzíthető HD tévé csatornám és Netflixről szoktam BluRay-tartalmakat kölcsönözni, ha valamit a létező legjobb minőségben akarok megnézni, tehát nincsen igazán szükségem több műsorforrásra.

Az iTunes könyvtáramban tárolt fimek TV-re streameléséhez azonban tökéletes eszköz az Apple TV. Az így rippelt DVD-k a TV-hez csatlakoztatott DVD játszót is feleslegessé teszik. Nem karcolódnak többet össze a lemezek, nem kell butuska animált menük között kavarnunk, ugyanott tudjuk a filmet folytatni ahol előző alkalommal abbahagytuk.

Képminőség

A kommentelők között is bizonyára lesznek olyanok, akik szerint az Apple TV egy óriási FAIL, mert 2010-ben nem támogatja a 1080p Full HD felbontást, csak a 720p-t. Az ő figyelmüket felhívnám arra, hogy szinte az összes műhold, kábel, IP TV, HD streaming csatorna is 720p (esetleg 1080i) felbontású. Nem a felbontás, hanem a tömörítés korlátozza a minőségüket.

Míg a BluRay lemezeken 30 Mbps körül vannak a 1080p HD tartalmak kódolva, a műsorszórók 5-6 Mbps csatornákba tömörítik ugyanezt, ami nyilvánvaló nyomot hagy a minőségükön. A 2-4 GB-ra összepréselt MKV és AVI formátumú filmekkel is ugyanez a helyzet, nem az Apple TV fogja a minőségüket korlátozni. Az Apple TV tehát jobb minőséget tud a legtöbb műsorszóró szolgáltatásnál, de nem éri el a BluRay full HD felbontását.

A 1080p-nek azonban csak nagyobb tévéken van igazán értelme, 42 col alatt csak nagyon közel ülve látszik a különbség. Én úgy foglalnám össze, hogy a DVD szép, a (nem túltömörített) 720p gyönyörű, a 1080p óriási tévén lenyűgöző.

Kompatibilitás

Az Apple TV azokat a videóformátumokat tudja lejátszani amelyeket a QuickTime és az iTunes (H.264, MPEG-4, M-JPEG). Ha DVD-t vagy BluRay-t rippelünk, könnyű dolgunk van: H.264 videót és Dolby Digital 5.1 audiót válasszunk ki, ha kell, adjuk hozzá a feliratokat. Torrentboltból letöltött MKV-kat először H.264-be kell konvertálni, és a feliratfájlt be kell ágyazni. Ezzel néha bonyodalmak akadnak, volt olyan film, amit ugyanúgy konvertáltam mint a többit, de nem lett benne hang. A konvertálás 5-6 óráig is eltarthat, tehát aki komoly torrent nagykereskedő, annak nem az Apple TV a legkényelmesebb megoldás.

Ha a filmeket a megfelelő formátumban tároljuk az iTunes könyvtárunkban, iPhone-ra, iPadre, iPod Touch-ra is fel tudjuk őket szinkronizálni ami kényelmi szempontból nem elhanyagolható. A gyerekeim például általában iPaden fogyasztjuk a Toy Story trilógiát, de néha Apple TV-n is megnézzük. A BluRay-lemezek eközben szépen a tokjukban pihennek, nem idegesítenek a reklámokkal, előzetesekkel, a több nyelvű FBI figyelmeztetéssel, és hogy nem ott indulnak el, ahol legutoljára abbahagytuk a nézésüket.

Filmek kölcsönzése

Ez a funkció Magyarországról előreláthatólag jó ideig nem lesz elérhető. Mi a Netflix streaminget szoktuk használni, a sávszélességből adódóan nagyjából olyan minőségű, mint a kábeltévé VOD (Video On Demand) szolgáltatása.

4. Ár: 99 USD.

Elérkeztünk a végső érvhez az Apple TV mellet. Az Apple meglepően olcsóra árazta be ezt a terméket, így nem kell túl sokat dilemmázniuk azoknak, akiket érdekelnek ezek a funkciók. A használata közben én mindig ledöbbenek, hogy egy ilyen sokrétű prémium terméket ennyire olcsón meg lehet venni. Ahogy a fotelben ülve az iPhone-al vezérelem a másik szobában levő laptopot, hogy milyen zene szólaljon meg CD minőségben a hangfalakon, úgy érzem, mintha valami megvalósult sci-fi történet szereplője lennék.

Az Apple stratégiája, hogy nem támogat mindenféle funkciót, de amit támogat, azt nagyon jól és kényelmesen használhatóan teszi. Nyilván van rengeteg más megoldás is hang és videó streamingre, különböző előnyökkel és hátrányokkal. Az Apple TV ezek közül mindenképpen az egyik legolcsóbb de nem a legsokrétűbb.

Előnye, hogy kényelmesen használható, jó minőségű, iOS perifériákkal és iTunes adatbázisunkkal szorosan integrált, nem kell műszaki végzettség a megértéséhez. A hátránya is éppen ugyanaz: iTunes kell a használatához, csak az iTunes által ismert formátumokat támogatja, nincsen hozzá androidos integráltság, nem bütykölhető. Kár, hogy Magyarországon nem kapható, szerintem sikeres termék lenne. Én csak ajánlani tudom.