Ennyi a nagy hír, amire tegnap óta várunk: az iTunesban elérhető a Beatles életműve, az Apple.com weboldalon pedig a zenészek képével találkozhatunk.

Hogy ezt annak ellenére csalódásnak érezzük, hogy Magyarországon egyáltalán nincs iTunes Store, vagyis számunkra továbbra is elérhetetlen a Beatles, de még Lady Gaga is, megvan az oka. A Beatles térnyerése az online boltban azonba nem előzmény nélküli, lássuk miért.

Az Apple Computer és az Apple Corps, vagyis a Beatles zenéinek kiadója 1978-től 2007-ig pereskedett az Apple név miatt. Sokáig Steve Jobs cége licencelte a nevet a másik Apple-től, 1981-ben kifizettek 80 000 dollárt, és megígérték, hogy sosem lépnek be a zenei bizniszbe. A gombafejűek kiadója már az iTunes Store előtt, 1989-ben is reklamált MIDI-dallamok lejátszásának képessége miatt. Akkor 26,5 millió dollárt tettek zsebre.

Már két éve arról volt szó, hogy McCartney aláírt egy megállapodást az Apple-lel, és a dalok jönnek iTunes-ra. Eddig kellett azonban várni a végleges megegyezésre.

Ettől függetlenül fel vagyok háborodva. A nap, amit sosem felejtesz el, mi?

update: a bejelentést csaknem mindenhol cinizmus és düh keveréke kíséri, az Engadgeten egy komment így nevezi a bejelentést: Worst unforgettable announcement ever. Egyetértünk.