2011. január 31-ével az Apple befejezi az XServe elnevezésű gépeinek forgalmazását. A vállalat 2002 óta forgalmazza a szervereit ezzel a névvel.

A kivégzésre lehetett számítani, az XServe 2009 áprilisa óta nem frissült, tehát a hardverelemek felett is eljárt már az idő, a vállalati szegmensben való elterjedésről ugyan jöttek biztató felmérések, pletykák, de hát ennek nincs nagyon jelentősége. Legalábbis nem annyi, hogy egy külön termékpalettát tartsanak fent a nyilvánvalóan nem húzótermékek csoportjába tartozó XServe név mögött.

Persze az XServe kinyírása nem jelenti a vállalati szegmens elhanyagolását, lazán becsusszant 2009 végén a Mac mini Server, most pedig a Mac Pro vonalon jelöltek ki egy speciális konfigurációt erre a célra.

A Mac Pro Serverben alapból egy 2,8 gigahertzes Xeon Nehalem dolgozik, emellé 8 gigabájt memória jár (négy 2 gigabájtos modulból), két egy terabájtos vinyó és egy korlátlan kliens licencszel ajánlott Snow Leopard Server operációs rendszer. A videókártya a többi modellhez hasonlóan alapból egy ATI Radeon HD 5770, és egy sima SuperDrive is jár a házba.

Az összeállítás 2999 dollár, persze simán megy feljebb is, például ha a 12 magos (két hatmagos), magasabb órajelű Xeon Westmere processzorokat kérjük bele, vagy a maximális, 32 gigabájt memóriát.

Az iMac Serverre valószínűleg hiába várunk, de a jelenlegi paletta a 999 dolláros Mac mini Servertől a 10 ezer dollár fölé konfigurálható Mac Pro Serverig minden bizonnyal lefedi az igényeket.