Egy iPhone programozói oktatásra látogattunk e heti hirdetőnk, az SWGuru meghívásából, hogy közelebbről is szemügyre vehessük, miből készülnek a programozók, mit lehet megtanulni öt nap alatt, és elégedettek-e a tanfolyamot elvégzett emberek.

Maga az oktatás az Üllői úton található, a 18. kerületben, ide keveredtem el én is. Az oktatóteremben kényelmesen legfeljebb hat ember fér el, külön asztalnál, szemben Rusznyák Gábor, a cég egyik vezetője a projektor képe alatt magyarázza a tutit.

Az első két nap az alapozás, ekkor megismerkednek a tanulók a fejlesztő rendszerrel, beregisztrálnak az SWGuru programozóiként az Apple rendszerében, alapvető programozói fogásokat kóstolgatnak. A harmadik napon már egy konkrét program készítése során tanulnak tovább, ez jelen esetben egy tévéműsor-készítő alkalmazás, így megismerkednek a fájl- és adatbázis-kezeléssel, lekérhetnek adatokat az internetről, és ezt megtanulják a megfelelő módon megjeleníteni. És mivel a maces fejlesztő rendszerben rendelkezésre álló iPhone-környezet nem mindig azt mutatja, amit a valóságban, a telefonon tapasztalhatunk, az Apple kütyüin is kipróbálják az elkészült alkalmazást. Amit hozni kell, az alapfokú programozói ismeretek (teszt tölthető ki az oldalon regisztráció után, aki ezen átmegy, annak nem lesz problémája), valamint valamilyen Macintosh, ezen fut ugyanis az SDK. Utóbbi hiányát előre jelezni kell, ezt még megoldják (előbbit nem).

Gábor elmondta, hogy egy csoport nála nem lehet nagyobb hat főnél, 28 éves programozó és programozás-oktató tapasztalata alapján úgy látja, ekkora létszámot lehet felelősen kezelni. Ha valami nem megy, odamenni, megmutatni, kitalálni, mindez zabálja az időt, és be kell kalkulálni. Ő is hasonló oktatáson vett részt annak idején, és ami nem tetszett neki ott, azt megpróbálja a saját tanfolyamain elkerülni.

Nemcsak a programozás fogásait lehet megtanulni egy ilyen oktatáson, de a certificate-létrehozáshoz hasonlóan kellemetlen, sokszor idegtépő eljárásokat sem kell magunktól kitalálni. Összességében az egész folyamatot segíti egy ilyen tanfolyam, ami során az elszánt programozó Apple-fejlesztővé válik.

Az oktatáson végzett embereket kérdeztem, hogy tetszett nekik az, amit kaptak. Egy php-programozó a bonyolultabb szintaxist hozta fel példaként a nehézségre, de mindannyian arról számoltak be, hogy a saját program létrehozásának gyakorlásával sokkal közelebb kerültek a saját program írásához. Mi pedig önző módon sok egyedi ötletet kívánunk nekik.