Aki még nem tette meg, ne is tegye. Kedden felraktam a programcsomag új verzióját, és bár egész jót röhögtem azon a traileren, amit az iMovie-val összeállítottam a nyári nyaralásomról, idegrángást kapok, ha az iPhotóra gondolok.

Elmondom, mi a legnagyobb bajom. Ez:

A fotó teljes képernyős nézetét látjátok, ami korábban csak a képet jelentette, és ami mostantól alsó és felső menüsávval együtt jelenik meg.

Tök jó, hogy van pár új funkció.

Remek, hogy könnyebb Facebook-kapcsolatot létesíteni.

Megváltásnak tűnnek az új Book-sablonok.

De mindez nem feledteti, hogy 2010 végén egy KÉPNÉZŐ PROGRAM ELVESZTETTE KÉPNÉZŐ KÉPESSÉGÉT!

Egyetlen mód van arra, hogy menüsáv nélkül nézzünk képeket, a slide show, ami összehasonlíthatatlanul bonyolultabb és szűkösebb tér, mint a sima navigáció.

Kíváncsi voltam, hogy csak engem zavar-e az egyik legfontosabb képesség elbukása, de kiderült, hogy ettől hangos a net. Rengetegen utálják az új iPhotót, de nemcsak a teljes képenyős mód elbukása miatt (abszurd módon a teljes képernyős szerkesztés megjelenése a programcsomag egyik legnagyobb újdonsága), mert vannak itt más bajok is.

Például a levelezés: eddig kiválasztottunk akárhány képet, rányomtunk a megfelelő ikonra, megnyílt a Mail és mehetett a képekkel feldúsított üzenet küldése. Mostantól iPhotón belül nyílik meg egy alkalmazás, ami viszont maximum tíz képet enged át, ráadásul ezeket béna tamplate-ekbe rendezve továbbítja (csatolja is a file-okat, de attól még ciki lesz az üzenet). Ráadásul maga a folyamat pokolian lassú, és teljes képernyős nézetben hosszú másodpercekre blokkolja az egész gépet.

Sima nézetben nincs többé zoom (esküszöm!), ráadásul számtalan felhasználó jelezte, hogy upgrade közben egyszerűen eltűnt a régi iPhoto Library.

Ami működik, az egyébként jó, az iMovie-n sokat röhögök, a Garageband okosabb lett, az iPhoto sokkal gyorsabb, gördülékenyebb, de a hibák, hiányosságok attól még léteznek.  Szóval még ne upgrade-eljen, akinek nem kellenek okvetlenül a csodálatos, új levelező sablonok, mert a programcsomag egyelőre botrányosan rossznak tűnik.