Daniel Tello venezuelai blogger ráért, és kiderítette, a legutóbbi három negyedévre vonatkozóan ki adta a legpontosabb előrejelzést az Apple profitjára, bevételére, eladási adataira. A végeredmény ismét megmutatta, amit már korábban is tudtunk: az elemzők hülyék, a bloggerek istenkirályak.

Az első négy helyezett ugyanis bloggerként van feltüntetve, ami ugyan általában azt jelenti, hogy elemzőkről van szó, csak nem az Apple-előrejelzésekért fizetik őket, az inkább a hobbijuk. Az első helyezett, összesen átlag 4,86 százalékos hibaaránnyal egy Finnországban élő román mérnök, Horacle Dediu.

Ő két éve figyeli az Apple-t, miközben a Nokia piaci elemzését végzi. Látta, hogy a többi elemző téved, amikor az iPhone eladási adatait jósolja meg, ezért elkészítette a saját metódusát. Azt állítja, a modellje nagyon egyszerű, abból indult ki, hogy az iPhone sokkal nagyobb eladásokat képes elérni, mint azt bárki hinné. Az egyetlen akadályozó tényező, szűk keresztmetszet a gyártásban kereshető, ha az Apple túl tud ezen jutni, az eddigi trendet újra kell gondolni.

Dediu azzal indított, hogy az iPhone-eladások 100 százalékkal nőnének évente, ha sikerülne elég készüléket legyártani. Az iPaddel kapcsolatban ugyanezt gondolja. A kérdés mindig az, hogy az Apple túl tud-e lenni az előállítási nehézségeken.

A lista őt követő három elemzője sem hivatalos Apple-guru, a sokat idézett Mike Abramsky az RBC-től pedig csak a hatodik. Én mindenesetre beállítottam az Asymco blogját a kedvencek közé, és a statisztikák Tell Vilmosa, Horacle Dediu számaira leszek kíváncsi.