Tegnap az Apple bemutatott néhány extrát a jövő nyáron megjelenő új operációs rendszeréből, a Mac OS X Lionból, megerősítette, hogy az iOS-t és a Mac OS X-et igenis közelíteni akarják egymáshoz, és ezek első szerelemgyermekét, az új, kisebb MacBook Airt is bemutatták. Meg persze volt szó az új iLife-ról is. Lássuk először azt, ami engem legjobban érdekelt ezekből: a Mac OS X Liont.

Amikor az Apple meghirdette az eseményt Back to the Mac címmel, azt hittük, az üzenet ez: sokat foglalkoztunk a touchscreenes kütyükkel, ideje törődni a legtöbbet használt munkaeszközökkel, és az ezeken futó operációs rendszerrel.

Pedig, mint kiderült, a cím egyáltalán nem erre vonatkozik. Mint Steve Jobs elmondta, annak idején a Mac OS inspirálta az iOS (akkoriban iPhone OS) fejlesztését, és évek alatt rengeteget fejlesztették az eredeti ötleteket a mobilkütyükben. Eljött az iPad, amivel végképp bebizonyosodott, hogy az új operációs rendszer nemcsak mobilokon való pötyögésre alkalmas, és ez újra inspirálta az Apple mérnökeit. Vissza akartak juttatni dolgokat a Macbe. Ezekre gondoltak:

Multitouch gesztusok

Jobs elmondta, évekkel ezelőtt gondoltak már erre, rengeteg user tesztet lenyomtak, de ezek egyértelműen egyetlen eredménnyel zárultak: a multitouch gesztusok a vízszintes felületeket kedvelik. Különben leszakad a karunk. Marha jól nézne ki egy ilyen demó, főleg egy keynote-on, de hosszútávon bukás lenne.

Szóval a munltitouch trackpadek és a Magic Mouse hatáskörében maradnak. Néhány új gesztust bemutattak, ezek leginkább a Launchpaddel és a Mission Controllal voltak összefüggésben. Nem, nem rakétát akarok fellőni, ezek az új ficsörök.

Launchpad, Mission Control

A Launchpad látrejöttének oka: át akarták hozni azt az élményt is a Macre, hogy minden alkalmazásunk látszik egy lapozható home screenen. A mostani gyakorlat szerint a gyakran használt appok a Dockon vannak, a többit én személy szerint Spotlightból indítom, leütöm az első három karakterét a nevének és enter. Hogy ez egyszerűbb lesz-e a lapozható Launchpaddel, meglátjuk, de őszintén: kétlem.

A Mission Control ötlete onnan jött, hogy létezik a két agyonhasznált funkció Macen, az Exposé és a Dashboard a widgetekkel, van a talán kevesebbet használt, de igen hasznos Spaces, és Jobs által egy picit későn felismert igény a full screen appokra. A Mission Control ennek a négynek az uniformizálása.

A Launchpad ugyanúgy a Dockról indítható, mint egy alkalmazás, ekkor egy hatalmas, iPad-elrendezésű asztalt kapunk az arcunkba, ahol egy programot kiválasztva a szolgáltatás azonnal visszaugrik, és az asztalunkat kapjuk vissza a megnyitott appal. Az oldalak között az egéren szimpla ujjelhúzással válthatunk. Ugyanitt mappákat is létrehozhatunk, ezek annyiban különböznek az asztalra kirakott mappáktól, hogy nem az asztalon vannak. Szinte már filozófia.

Ha fullscreenre rakunk egy alkalmazást, az egéren két ujjal görgetve balra visszatérhetünk az asztalhoz, jobbra húzva pedig újra az alkalmazásban találjuk magunkat. Ezt hamar meg fogom szokni, tetszik.

Három ujj lefelé megnyitja a Missin Controlt. Láthatjuk az ablakainkat programcsoportonként rendezve és a widgeteket, mindezt Exposé módban. Az pedig, hogy a Magic Mouse-os gesztusokat újra kellene gondolni, jól mutatta az Mac OS-vezér, Craig Federighi bénázása az egéren. Inkább trackpaddel lesz ez jó móka.

Mindenesetre a lapozás jobb integrálása a Mac OS-be (jobb, mint az eddigi Spaces) nemcsak új élményt ad, de a munkát is meggyorsíthatja, és stílusosabbá teheti. Láthatóan nagyon gyorsan megszokható, mint annak idején az Exposé és a Dashboard (először használva ezeket csak annyit tudtam kinyögni, na végre), a mostani ficsörök pedig egyértelműen jó irányba viszik a dolgot: megtartják azt, ami már jó, és további lehetőséget adnak.

Automatikus mentés és a programok folytatása

Nem kell nagyon ragozni, mindenki keresett már dokumentumokat átmeneti mapákban, imádkozott, hogy meglegyen az automentés, zárt be tévedésből ablakokat. Noha a jobb alkalmazások ma már felkészülnek az ilyenekre, igazán rászarósan kilépni akárhonnan csak iPhone-on vagy iPaden lehetett. Mostanáig.

AppStore

Korábban is volt már szó róla, hát most bejelentették, hogy a Macre ezentúl ugyanolyan egyszerű lesz programot letölteni, vásárolni, telepíteni és frissíteni, mint iOS-en. A fenti négy művelet összesen két kattintásba kerül ugyanis.

A Maces AppStore fizetéspolitikája is nagyon hasonlít az eddigiekhez, 70-30-as "felezés" (70 százalék a fejlesztőnél), ingyenes alkalmazásoknál nem jár pénz, automatikus telepítés és frissítés a felhasználó oldalán. Ha megveszünk egy appot, az összes Macünkre feltehetjük. 99 dollár per év a fejlesztőknek a belépés a buliba.

Persze azt se hallgassuk el, hogy a FaceTime megérkezett a Macre, mostantól wifire csatlakozott iPhone 4-eket és iPod touchokat hívhatunk számítógépről is. Kötelező volt, majdnem kész, a FaceTime for Mac bétája letölthető.

A Mac OS X Lion 2011 nyarán várható. A Maces App Store Snow Leopardra 90 nap múlva érkezik. Addig refrissítek a Leopardomról.