A korábban sokat emlegetett Foxconnról mostanában kevesebbet hallunk, pedig elérkeztünk egy deadline-hoz: a gyár azt ígérte júniusban, hogy októberben jelentős fizetésemelést ad a dolgozóknak, hallottunk először 70 százalékot, aztán harmincat, miközben a Gizmodo amiatt reklamál, hogy a munkavállalók még semmit nem láttak ebből.

Lehet, hogy náluk előre fizetik ki a bért, de a Foxconn nyílt levelében jogosan mutat rá, hogy november első hetében várható az első, emelt fizetés. A minimálbért megemelték 2000 jüanra, csaknem 60 ezer forintra, miközben a korábban besurrant riporter 900 jüanos átlagbért látott a soron dolgozók havi egyenlegén.

A gyár természetesen azt is kiemelte, hogy mind a 937 ezer alkalmazottja jó körülmények között dolgozik, és noha a Foxconn sem tökéletes, mindent megtesz a lehető legjobb ellátás érdekében (a teljes levél itt olvasható).

Azért kénytelen a gyár ismételten magyarázkodni, mivel legutóbb 20 egyetem 60 önkéntese szóródott szét a dolgozók között, és 1737 embert kérdeztek meg a munkakörülményeikről. 50 százalékuknál tapasztaltak a törvényestől eltérő bánásmódot, 16,4 százalékuk állította, hogy a menedzsment részéről az erőszak bizonyos formáit is volt alkalma magtapasztalni.

Béremelés azonban lesz, és Chang Kaiwei elemző szerint emiatt árat is emel a Foxconn, ami az Apple-t, a Nokiát, a Microsoftot, és a Sony Ericssont is érinti. Hogy végül mennyi lesz az emelés, és hogy ez meglátszik-e majd az Apple árképzésén, egyelőre nem tudni.