Hiába feküdtem le éjjel kettőkor, reggel kivetett az ágy (egyre csökkenő készletekről álmodtam), elmentem az Euro Parkban található T-Pontba, és megvettem a saját iPhone 4-esemet.

Ikon 400-zal, két éves hűséggel vettem a 16 gigás modellt, így 80 ezer forintot fizettem ki. A jelenlegi előfizetésem Médiamánia M volt, de itt általában túlfutottam a keretet (kb. 300 perc fér bele abba a csomagba), ráadásul ha pár napig tetheringgel dolgoztam, az adatcsomagom határait is elértem. Nagyjából tehát ugyanennyit fizettem eddig is, mint ezután fogok, csak most hűségidő keretein belül. Ergó a telefon nekem pont nyolcvanezerbe és egy ígéretbe került.

Kilencen álltak sorba előttem (tegnap az Arénában még 300 spártai harcos), a sort egy kanapén szenvedtem végig, de végül gyorsan szolgáltak ki, 40 perc alatt megvolt a bejárattól a kijáratig. A MicroSIM-et ingyen kaptam, és a pláza kijáratánál máris megtörtént a váltás, az iPhone 3G-m nem talált szolgáltatót, az iPhone 4 viszont bejelentkezett.

Akadtak azonban kisebb kellemetlenségek. Miután az előző telefont utoljára, könnyes szemmel szinkronizáltam, szerettem volna a tartalmakat rögtön átnyomni az iPhone 4-re, de nem sikerült. Az új telefonon ugyanis még 4.0.2-es firmware van, a backupom meg későbbi oprendszerből került lementésre. Így új telefonként regisztráltam, és utólag nyomtam egy restore-t. Miután végigüljük a firmware újbóli telepítését, újra választhatjuk, hogy melyik backupból kérjük a visszaállítást. Természetesen ne az iPhone 4 első, "üres" backupját válasszuk.

Így elsőként két fontos dolgot néztem meg tüzetesebben: a HDR-es fotózási képességet és a halálpontot. Előbbit azért, mert épp egy pici, zsebben elférő digitális fényképező akartam vásárolni (nagyjából annyiért, mint most az iPhone-t), mikor rájöttem, hogy erre semmi szükség. A korábbi tesztből is kiderült, hogy az iPhone 4 HDR nélkül is meglepően jó képeket készít - már nemcsak a telefonokhoz, de a középkategóriás kompakt gépekhez képest is.

A képeket összehasonlíthatjuk a néhány napja a 4. generációs iPod touch képeivel (első a touch, aztán iPhone 4 HDR nélkül és HDR-rel):

Videókat is összehasonlíthatunk, gyenge fény, lakás, kupi:

Ezek után lefuttattam egy sebességtesztet a halálpontot keresve, és a következő eredményre jutottam. Az antennát nem érintve 2,59/1,2 megabites hálózat az antennához érve 3.18/1.06-ra módosult, utóbbi esetben az öt pálcika háromra csökkent. A halálos, antennaillesztésél megfogott telefon két pálcika mellett 2,95/1,05 megabit lett, vagyis inkább fogdozzátok csak azt az antennát, jobb lesz mindenkinek. A jelet továbbra sem sikerült eldobatnom vele, Csabának egyszer sikerült, igaz, hogy ő ezen a projekten órákig dolgozott. Később már beltérben rendszeresen tudta gyengíteni a jelet. Én még nem vagyok olyan advanced.

Egyelőre ennyi, nyomogatom tovább.