Nyugalom, az i-Doki rovat nemhogy nem szűnt meg, még csak át sem alakult, egyszerűen csak két hetet késik, de addig sem kell Apple-mester nélkül maradnotok, hála annak, hogy hétvégén kicsit összetörtem a mobilomat:

Az eset azért meglepő, mert ez az iPhone lényegében már mindent kibírt. Esett földre direkt és véletlenül, minden próbálta karcolni, eredmény nélkül, és bár egyre lestrapáltabbnak tűnt, végig ellenállt az idő vasfogának. Aztán hétvégén, vendégségben egy behajtható ágy alá került, az ágyat viszont behajtottuk, és a vasszerkezet nyomását már nem bírta az üveg, így az megrepedt.

Kétségbe is eshettem volna, de nem tettem: rövidesen megérkezik az iPhone 4, amúgy is megérett a cserére az idő, a 3G-t meg a barátnőmnek terveztem adni, de csak egy alapos felújítás után: tudtam, hogy új előlap és hátlap kell, és a vibrátor sem volt már valami nagy szám, amennyiben duruzsolás helyett szimpla fingóhangokat adott ki magából.

A héten tehát elmentem i-Dokihoz, és dokumentáltam a szerelést. A következő izgalmas dolgok történtek a telefonnal.

Szétszerelés. Először a csavarok:

Aztán a kijelző. Ezt olyan tappancsokkal távolítják el, amikkel a filmekkel mindenféle rablásokat hajtanak végre:

Munka közben az egyik várakozó ügyféltől megtudtam, hogy ő már kilencedszer törte össze a kijelzőjét, van tehát, ahol mindennapos eset az ilyesmi.

A szétszerelés után jöhet a portalanítás. Egy másfél éves iPhone rendesen tele van már mocsokkal:

Darabokban a cucc:

Az akkut még megtartottam, nem nagyon romlott a teljesítménye, ennyi idő után elmondhatom, hogy nem zavar, hogy nem cserélhető:

 

A régi kijelző ragasztóját meleg levegő segítségével gyengítették:

 

Aztán lekaparták a megmaradt üvegdarabkákat az értékes fémkeretről. Erre kerül az új kijelző:

 

Ennyi maradt az üveglapból, amin át olyan sokat néztem az Appleblogot (DRÁMAI CSÚCSPONT!):

 

Az új kijelző tisztítása a gyárból visszamaradt porszemek miatt:

 

Az elpusztult vibrátor a háttérben, az új az előtérben. A régi már nem berregett, inkább fingóhangot hallatott, mert elengedett a rögzítőburok.

 

Minden a helyén, utolsó simítások:

 

Első boot újjászületés után. Mivel a dátum szerelés közben automatikusan visszaáll 2000-re, amikor beállítjuk a pontos időt, egyszerre érkezik meg az utóbbi három hónap összes eseményéről az értesítés. Nem várt hangorkán köszönt ilyenkor.

A telefon egyébként olyan lett, mint újkorában. A kijelző karcmentes, a hátlap csillog, és az egész nagyon erőteljes, robusztus érzetet kelt.

Már el is felejtettem, milyen volt, amikor átvettem, és hogy milyen az, amikor a repedésmentes hátlap masszívan egybetartja a szerkezetet.

Taps!