Újabb összeesküvés-elmélet, de figyeljetek csak: tudjuk, hogy a készülék egyre használhatatlanabb lett az elmúlt 12 hónapban. Az utolsó döfést az iOS 4-nek nevezett mobilvírus vitte be, a több száz megabájtos kórokozó jelentősen lassította az Apple kétéves mobilját, a készüléken folyamatosan a túlterheltség jelei mutatkoztak, és sokszor a kezelőfelület is elérhetetlenné vált.

Aztán jöttek a további gyanús jelek: a tegnap bejelentett Nike+ például elvileg mindegyik eszközön működik, az iPhone 3G-n azonban a beépített GPS csip ellenére sem feltétlenül (bár ellentmondásosak az információk).

És akkor mostantól kezdve biztosra vehetjük azt a korábbi hírt is, hogy a Game Center sem fut az öregecskedő mobilon. Az önfeledt közös játékot engedélyező szolgáltatás remekül érzi magát a 3GS-en, a 4-esen, és az iPod touch 2-4. generációján, de az első iPhone-on és touch-on, valamint az iPhone 3G-n nem hajlandó elindulni.

Az első generációs eszközökön érthető is a korlátozás, hiszen azokon nem fut az iOS 4. Az iPhone 3G-n azonban rajta van az operációs rendszer, ráadásul annak hardvere lényegében megegyezik a baráti körbe bekerült második generációs touch-éval.

Mi lehet a korlátozás oka? Talán az, hogy a processzor a mobilban 412 megahertzen, míg az mp3-lejátszóban 532 megahertzen fut, de nehéz elképzelni, hogy a 29 százalékos különbség miatt esne ki a 3G a pixisből. Nem, az Apple valószínűleg gyűlöli ezt a készüléket, és csak idő kérdése, hogy távirányítással felrobbantsa azt.

Én szóltam.