i-Doki előző posztjában megkérdeztük titeket, miről olvasnátok legszívesebben a következő részben. Egyértelmű fölénnyel nyert a MacBook és MacBook Pro hibáinak felsorolása, így most megkapjátok a magatokét.

Alapvetően az Apple gépei a meghibásodásokat tekintve semmivel sem rosszabbak, mint más gyártók hardverei, sőt megbízhatóságban az élmezőnyben vannak a konkurenciáihoz képest, ha egyáltalán lehet konkurenciáról beszélni. A leírásomban szereplő hibák így a legtöbb MacBook-, MacBook Pro-felhasználót nem fogják érinteni.

Kezdjük talán a MacBookkal, amelyből kicsi hazánkban elég sok található.

Leggyakoribb hibája, legyen szó a fehér vagy a fekete változatról, a burkolat repedése, főleg a billentyűzetet körülvevő fedlap (Top Case). Ezt a repedést a kijelző körüli kereten felül található két darab kidomborodó távtartó okozza. Az Apple ezt garanciában cseréli, ha a gép nem múlt el 3 éves, és külső fizikai behatásra utaló nyomok nem láthatók rajta. A burkolat többi részén hajszálrepedések szoktak megjelenni, ezt sajnos a hivatalos garanciális időszak leteltével (1 év) már nem tudják ingyenesen kicserélni, kivéve természetesen akkor, ha valaki kiterjesztett garanciával rendelkezik.

A Combo és a Superdrive (CD, DVD olvasó /író) eleinte mindent benyelnek ugyan, de egy idő után elegük lesz ebből, és megadják magukat. Ez általában először írási hibákkal kezdődik, azután jön az írott DL-es lemezek nem olvasása majd ezek után lassan a folyamatos lemezkiadás a behelyezés után. Ennek cseréje sajnos elég borsos összeg, ami azt figyelembe véve különösen drága, hogy a felhasználók 80 százaléka szinte alig használja. Saját véleményem szerint érdemesebb a helyére egy második merevlemezt tenni. Remélem, eljön az az idő, amikor a dobozban vásárlás után nem 2 darab DVD-lemezt találunk telepítéshez, hanem egy memória chip alapú telepítő eszközt (SD kártya vagy Pendrive).

Ritkábban tapasztalhatjuk a következő három hibát:

Audió kimenet mindig pirosan világít (optikai csatlakozás fénye). Ez a hiba az audió kimeneti csatlakozó kontakthibája miatt jelentkezik. Általában a csatlakozó lábainak helyreállítása után megszűnik a gond, de legrosszabb esetben a csatlakozót kell kicserélni, ami a gép árának töredéke.

Sleep szenzor hiba. Ez a szenzor egy kábelköteg végén található, mely az akkumulátor csatlakozóját is tartamazza. Hibajelenségek: a MacBook nem tölti az akkumulátort, vagy csak elvétve, a gép gyakran magától kikapcsol, lecsukás után nem mindíg alszik el. Ez a szenzor cseréjével általában gyógyítható, de vannak olyan esetek, amikor az érzékelő alaplapi csatlakozójánál tönkrement alkatrészeket kell cserélni, hogy újra megfelelően működhessen laptopunk.

Inverter hiba. Az inverter a MacBookunk háttérvilágításáért felel. Vibráló, vagy sötét kijelző esetében leggyakrabban az inverter a felelős. Az inverter hiba általában javítható alkatrészt jelent, tehát cserére nincs szükség. Ennek a javítása 8000 forint.

MacBook Pro esetében a meghibásodások hasonlóak lehetnek, leggyakoribb a Superdrive és az audió csatlakozó hiba. A leggyakoribbak az alábbiak:

Top Case kopása a Track Pad két oldalán. Ez a Top Case bevonatának anyaga miatt van. A Top Case-en tartott kezünk alatt kikopik a felület bevonata, alatta a nyers alumínium oxidált (feketés) színe jelenik meg. Más gyártó gépeinél, amik műanyagból készülnek, fényes kopást láthatunk ezeken a helyeken.

Videokártya (GPU) hiba. Ez jellemzően az nVidia video processzoroknál fordul elő, de ATI processzorral gyártott gépeknél is tapasztaltam. Hibajelenségek: csíkos, szétesett kijelzőkép, be sem kapcsoló gép, csak a sleep led világít, vagy csak felpislan. Javítása 20-40 ezer forint.

Ezt az Apple garancián túl is javítja alaplapcserével, de leginkább csak akkor, ha bootolás jeleit mutatja gépünk. Természetesen ha garanciában nem cserélik ki, van lehetőség alaplapcsere nélkül is javítani laptopunkat.

Utolsóként meg kell említenem a MacBook, MacBook Pro Unibody szériát, amely megbízhatóság szempontjából szerintem az Apple legjobb szériája. Itt szinte csak a felhasználó gondatlanságából történt meghibásodásokat tapasztaltam. Ez általában beázás és leejtés következtében fordulnak elő. Természetesen ezek a meghibásodások is javíthatóak, viszont borsosabb áron, mint elődeinél, mivel unibody esetében az alkatrészek jobban egyesítve vannak, amint erre elnevezése is utal.

Természetesen alkatrész szinten is lehet javítani azt a szériát pl: kijelző, Top Case elemei.

Következő postban a szavazás második helyezettjét vesszük célba, vagyis az iMac hibákat vesszük sorra.