A Wall Street Journal izgalmas írást közölt iparági forrásaira hivatkozva. A cikk szerint az Apple-nél is sejtették, hogy baj lesz az új antennakialakítással, mégsem sikerült elérni a dizájn átalakítását. A vállalat antennamérnökei állítólag már egy évvel ezelőtt jelezték, hogy felléphetnek térerőproblémák, de Steve Jobsnak annyira tetszett a forma, hogy nem egyezett bele annak megváltoztatásába.

Talán a dizájn megtartása mellett is lehetett volna segíteni a problémán (ahogy a Gizmodo szerint most pont ez történt), de az iPhone 4-et olyan titokban fejlesztették, hogy nem tudták széles körben tesztelni azt: a Wall Street Journal szerint alig néhányan próbálták a mobilt, és a szolgáltatók is sokkal később kapták meg, mint az iparágban bevett gyakorlat szerint kellett volna.

És amit kaptak, az sem volt alkalmas a hiba lebuktatására: a formát álcázták, és olyan védőburkolatot kapott, hogy a tesztelőknek esélyük sem volt a már nevezetes ponton megérinteni az antennát, így a titok titok maradt, és a premier után jött a botrány.

Nem most először fordult elő, hogy Jobs látomásai háttérbe szorítják a mérnöki racionalizmust: az Apple III például rendszeresen túlmelegedett, mert a Vezér a halk működés érdekében nem engedett bele ventilátort rakni, és a G4-es Cube-ok is produkáltak hasonló tüneteket. Jobs mindennél többre értékeli a tökéletes formát, ami az esetek többségében nem jelent problémát, néha azonban a mostanihoz hasonló kellemetlenségekhez vezet.

Az már biztos, hogy az iPhone 4-ről szóló visszaemlékezésekben elsősorban az antennahibáról, és nem a remek kijelzőről, a gyorsaságáról vagy a kimondottan használható hátlapi kameráról fognak megemlékezni.