Az iSuppli szerencsére nem bírt magával, és megint kiszámolta, hogy mennyibe kerül az aktuális iPhone-generáció gyártása az Apple-nek. Ezt úgy csinálta, hogy megnézte, mennyibe kerülnek az alkatrészek, a számokat összeadta, aztán kijött az, hogy 188. Már hogy dollár, ami az eszeveszett árfolyamok mellett is olyan 45 ezer forintot jelentet.

A legdrágább alkatrész a 28,5 dolláros kijelző, amit az LG gyárt. A második a tízdolcsis processzor, harmadik a giroszkóp, ami 2,6 dollárba kerül, míg a gyorsulásmérőért körülbelül 65 centet fizet az Apple.

A végösszeg egyébként nem nőtt drasztikusan, az iPhone mindegyik generációja körülbelül 170-180 dollárjába került a gyártónak, amihez képest most egy kis elmozdulás látszik, nyilván részben az élesedő verseny miatt is.

A végösszegben persze nincs benne a marketing, a fejlesztés, a reklámozás, a forgalmazás, valamint a szoftverfejlesztés.

A piacot mindenesetre nem nagyon érdekli, hogy mennyibe fáj az Apple-nek a mobil, és boldogan fizeti ki havi részletekben, vagy kártyafüggetlenül egy összegben ennek a sokszorosát. A cég beszámolója szerint ugyanis három nap alatt 1,7 milliót adtak el a készülékből, ami elég izmosan meghaladja a 3G és a 3GS egymillió körüli darabszámát.