Na jó, talán nem is annyira rejtett, megemlítették, hogy az új iPhone támogatja a HSUPA protokollt, vagyis nagy sebességű feltöltésre képes, de hogy ez a gyakorlatban mit jelent, arról még nem igazán esett szó.

Steve Jobs valószínűleg azért nem emelte ki, hogy az új iPhone ismeri a HSPA ezen szabványát, mert már tavaly, a 3GS-nél is hiányként lett elkönyvelve a tesztek során, mondhatni jogosan. Míg az iPhone 3G a letöltést tekintve 3,2 megabites HSDPA-t támogatta, addig a 3GS már 7,2 megabiten tölthette a biteket, de a feltöltési sebességről az akkori keynote-on nem esett szó. Ugyanis az nem változott. Az iPhone 3GS-nél maradt a 384 kilobites feltöltési sebesség.

A most belekalapált HSUPA azonban már elméletileg 5,8 megabites felöltési sebességet kínál, ami ugye a gyakorlatban még nagyon sokáig nem lesz ennyi, de attól még jelentős javulást jelent. A 384 kilobitnél ugyanis már jóval nagyobb feltöltési sebességek érhetőek el itthon, a T-Mobile-nál 2008-ban Csaba 530 Kbps országos átlagot mért (Vodafone-nál hasonló jött ki), ha azonban csak Budapestet nézzük, a T sok helyen kínált 1,2 megabites feltöltést. Így meg már nagyon nem mindegy.

Az egyesült államokbeli átlaggal is összevethetjük ezeket az értékeket, az Appleinsider szerint az AT&T 3,2 megabites HSDPA hálózata (a 7,2-es csak néhány városban elérhető) általában 0,7 és 1,7 megabites letöltési sebesség között teljesít, a HSUPA pedig 0,5 és 1,2 megabit között mozog. De a Sprint 4G-s hálózata is csak 3-6 megabites letöltést és 1 megabites feltöltést nyújt.

Én bloggerként és digitális nomádként egy cuppanós welcome-ot szavazok az újításra, képek feltöltésénél és az egyébként is akadozó szerkesztői adminrendszerekkel dolgozva ugyanis sokat jelenthet ez a lépés.