A tegnap híre eredetileg az volt, hogy elkezdik árulni az iPhone 4-et, ennél azonban sokkal izgalmasabb lett az a hibajelenség, amire tucatnyi júzer hívta fel a figyelmünket: ha úgy fogjuk kezünkbe a mobilt, hogy kezünk a a keret bal alsó részét is megérinti (tehát átlagosan, normálisan, hétköznapian, természetesen, az egyetlen lehetséges módon), akkor a készülék eldobja a jelet. Szélsőséges esetekben a hívás is megszakad, ideális körülmények közt csak kevesebb lesz a pálcika a kijelzőn.

Egyből látszott, hogy tömeges jelenségről van szó, bár az nem derült ki, hogy ez száz, vagy százezer júzert érint, hiszen nem mindenki töltötte fel egyből a pálcikaelvonást a Youtube-ra. Az idő előrehaladtával aztán egyre biztosabbnak tűnt, hogy egy kivédhetetlen konstrukciós hibáról van szó, amit aligha lehet majd szoftveresen javítani, azóta viszont be is bizonyosodott, hogy ez a helyzet: az Apple elismerte, hogy lehet úgy fogni az iPhone-t, hogy gyengüljön a jelerősség. Pech, hogy ez az úgy pont a normális fogást jelenti, de szerencsére nem hülyék ülnek Cupertinóban, úgyhogy rögtön meg is született a megoldás: fogd máshogy, vagy vegyél egy tokot. Nem viccelek.

Először az Engadget kapta meg ezt a hivatalos választ az Apple-től, majd maga Steve Jobs reagált a szokásos stílusában arra a kérdésre, hogy mik a tervek a hibajelenség javítására:

Ne fogdosd úgy a mobilt.

Tegyük a sztorit teljessé? A facebookos oldalunkra tegnap számos olyan komment érkezett, amiből kiderült, hogy a korábbi modellek is képesek voltak hasonló csodára, és Ádámnak sikerült is reprodukálnia a hibát a saját iPhone 3G-jével. Sőt, az Engadget is beszámolt számos ilyen tapasztalatról, még egy bizonyító erejű videót is közzétett az iPhone 3G-ről, és megírta, hogy a Nexus One-nal is simán előcsalogatható a hiba. A jelenség tehát nemhogy valós, de évek óta köztünk van, és eddig nem nagyon zavart senkit, legalábbis én nem hallottam tömegeket panaszkodni arról, hogy az iPhone vagy a Nexus One folyton eldobná a jelet.

Ráadásul a tesztek szerint sincs baj az iPhone 4-gyel, az Engadget legalábbis jobb hangminőséget és kevesebb hívásszakadást tapasztalt, mint a korábbi készülékekkel, a hiba tehát inkább elméleti, mint gyakorlati. Attól persze még létezik. És ebben a helyzetben valószínűleg az lenne a legkorrektebb és a saját szempontjából is a legszerencsésebb reakció az Apple részéről, ha ezentúl ingyen adná azt a 29 dolláros tokot az iPhone mellé, ami megvédi a mobilt ettől a jelenségtől.