Az Apple-rajongók túlkapásainál csak az anti-Apple-tábor zúgolódása lehet nevetségesebb. Hogy miért? Mert előbbi azért rajong, amije van, a másik tábor pedig azt gyűlöli, amije nincs. További magyarázat értelmetlen.

Megjelent az iPhone 4, az ellenséges tábor (hogy egyáltalán miért létezik ez a fogalom, nem értem) egy pillanatra megállt, átnézte az egy éve fújt mantrát, kiválogatta, lenyalogatta, megrágta, és új zászlókkal indul a harcba. Érdekes lehet, mit festenek ezekre, és mit fogunk hallani megállás nélkül egy évig, miért vagyunk hülyék, mivel elégszünk meg ahelyett, hogy még. Nézzük meg az iPhone 4 - iOS4 párost - mi hiányzik?

A legkönnyebb támadási felület mindig a funkciók felsorolása, mert ahhoz nem kell kipróbálni semmit. A funkcióhalmazok kiválogatása, összevetése gyorsan megy, és már a napokban olvastam a blogon egy kommentet, ami a "pendrive funkció alapból" elnevezésű képességet hiányolta. Az AppStore növekedése óta egyébként az "alapból" csaknem minden ilyen komment végén ott van, akik nem használják a telefont, nem tudják ugyanis, hogy az adott funkció megjelent-e már az üzletben vagy nem. Van is rajta ruha, meg nincs is.

Oké, tehát alapból nincs fájlspájzolási lehetőség. Mi van még? Flash, természetesen. Nem is volt, nem is lesz, ez már csak így marad.

Nem lehet egyedi SMS csengőhangot beállítani. Nincsenek widgetek, a lockolt kijelzőn pedig nem futnak információs felületek (Csaba szíve csücske). Wifis szinkronizáció (There's a Cydia app for that). A push notification sem elég kiforrottak a gizmodósok szerint, és ebben van is valami: minden egyes értesítésnél egy kilövésre váró popup ablak sok lehet, de remélhetőleg a WebOS-es notification-fejlesztő Rich Dellinger nemrégen történt átigazolása az Apple-höz javít majd a dolgokon. Nincs magyar helyesírás-elenörzés. Miért nincs magyar helyesírás-elenörzés?

Segítsetek, mi nincs, mi az, ami hiányzik? Szedjük össze, hintsünk hamut a fejünkre, legyünk elsők, ne adjunk esélyt.