Egy kicsit még mindig annak a hatása alatt vagyok, ahogy ezt a szolgáltatást bemutatta Steve Jobs a keynote-on, ha a kevesebb néha több, akkor most ki kellett volna ezt próbálni a gyakorlatban.

Mindegy, itt a Face Time, az Apple videotelefonálási lehetősége, és egyáltalán nem úgy működik, mint vártam. Én konkrétan egy iChat ikont képeltem el az asztalon, ahová a különböző accountjainkkal beléphetünk. A Skype után szabadon, iChat for iPhone.

Ehhez képest semmiféle regisztráció, account nem kell, a hívás közben tapizhatunk egy gombra, ami csak akkor jelenik meg, ha alkalmas a videóbeszélgetés: mindkét eszköz iPhone 4 és mindkét eszköz wifi-hálózaton van.

Az Apple ugyan nem mesélte el, hogyan működik ez pontosan, de ez garantáltan kiderül, arra is rátérek, miért. Valami olyasmiről lehet egyébként szó, hogy a telefonok a mobilhálózaton kicserélik egymással az állapotukról adható információkat, majd egy peer-to-peer kapcsolattal egymásra cuppannak. Az IP címzést és a különféle NAT-ok kezelését pedig megoldják egymás között.

Most még elég nagy megszorításnak tűnik, hogy Face Time-kompatibilis készülékek között, és csak wifin lehet játszani vele. Ez viszont garantáltan megváltozik később. Az egyik ígéret erre Steve Jobs, aki a keynote-on mondta, folyamatosan tárgyalnak a szolgáltatókkal, hogy készítsék fel a hálózatukat a Face Time-ra. A másik ígéret pedig maga a Face Time felépítése, ugyanis az Apple leginkább nyílt szabványokat alkalmazott a készítésénél, így simán lehet a későbbiekben kompatibilis alkalmazásokat írni hozzá, akár más telefonokra.

A használt szabványok:

H.264 és AAC, az iChat által használtakkal megegyező kodek
SIP (Session Initiation Protocol)
STUN (Session Traversal Utilities for NAT)
TURN (Traversal Using Relay NAT)
ICE (Interactive Connectivity Establishment)
RTP (Real-time Transport Protocol)
SRTP (Secure RTP)

Ami tehát nagyon fontos a Face Time-mal kapcsolatban (nem az, hogy láthatjuk a másik ábrázatát a kijelzőn, wow): telepítés, regisztrálás, sőt külön program indítása nélkül megy, valamint hogy open szabványokból építették fel, hogy ezáltal a Face Time is nyitott legyen a világ iPhone 4-en kívüli részére. Az iChat frissítése biztosan jön hamarosan, hogy a Maceken működjön a dolog, de  mivel Jobs tízmilliókat akar eladni az új telefonból idén, nyilván csatlakoznak mások is a bulihoz.