A tipp egy antitröszt ügyekkel foglalkozó jogásztól érkezett a Computerworldhöz, szerinte ugyanis az amerikai igazságügyi minisztérium kiterjedt felderítést végez az Apple üzleti viselkedésével kapcsolatban, aminek csak előjátékai a mostani vizsgálatok (legutóbb az AppStore-os alkalmazások nem SDK-val készítésének tiltása miatti ügy). A későbbi, igazán nagy falat az iTunes Store elleni nyomozás lehet Hillard Sterling, a Freeborn & Peters jogásza szerint.

A sasmadaras címer embereit állítólag többek között érdekelné az a megállapodás, ami az új zenék kizárólagos hozzáféréséről szólnak, és amikkel az Apple a versenytársainál - rögtön utána az Amazon és a Wal-Mart következik - jobb pozíciókba hozza magát. A tipp szerint mivel az Apple-nek 70 százalékos részesedése van az online zeneszolgáltatás területén az Egyesült Államokban, és mivel a szervnél nagy a nyomás, hogy (a korábbinál több) eredményt mutassanak fel versenyt korlátozó magatartást visszaszorító ügyekben, az Apple pont célkeresztbe került.

Kevés ilyen meghatározó piaci részesedéssel bíró cég van ugyanis a piacokon, és a monopol helyzet vizsgálata mindig is egy kiindulópont egy ilyen vizsgálat esetében, vagyis a piaci részesedés egyáltalán nem másodlagos szempont. A kérdés csak az, hogy a monopol helyzettel visszaél-e a vállalat, pontosabban: a vásárlóknak kevesebb választási lehetőséggel vagy magasabb árakkal kell-e szembesülniük a cég magatartása miatt.

Sterling szerint tehát a minisztériumban az egyik legnagyobb hal, vagyis az Apple levadászása a cél jelenleg. Bár az ilyen ügyek ritkán jutnak el bíróság elé, általában közös megállapodás születik az üzleti magatartás megváltoztatásáról, a Microsoft esetében hallottunk már egy pénznyelő, 13 évig tartó eljárásról, aminek a végén szintén egy megállapodás született 20014-ben. Igaz, akkor a redmondiak végül viszonylag jól jöttek ki a dologból.