Ma reggel megkezdődött az első international launch, Sydneyben és Tokióban 200 méter hosszú sorokról érkeztek a hírek, de a többi hét országban is hasonló helyzet alakult ki, két hónappal az amerikai megjelenés után tehát még sokan kibírták, hogy ne vásároljanak szürkeimpotőröktől. Az előrendelések pedig már tegnap megérkeztek például az Egyesült Királyságba.

Sajnos azonban az iBooks programra kattintó (nyomó, bökő?) európai vásárlók egyelőre azt látják, hogy a Project Gutenberg által ingyenesen kínált könyveken kívül mást nem érhetnek el a könyvesboltból. Az Apple ugyanis nem tudott megegyezni az európai kiadókkal.

Állítólag két brit kiadóval mégis sikerült, de később ezek sem erősítették meg a megállapodás tényét. Az Apple ugyan nagy nyomás alatt próbálja tartani a kiadókat, de a pletykák szerint sok esetben ezek egyszerűen elzárkóznak még a tárgyalástól is.

Európában ugyanis a kiadók megszokták, hogy ők tartják a gyeplőt, az, hogy a könyveket az Apple üzletében, az Apple által meghatározott áron árulják, teljesen idegen gondolat számukra. Ráadásul tartanak attól, hogy emiatt más e-tailerekkel megromlik a viszonyuk.

Közben az Apple elindított egy egyszerűsített iTunes Connect szolgáltatást a szerzőknek, akik a kiadók kihagyásával tölthetik fel a könyveiket, a korábbi meghívásos rendszer helyett most bárki azonnal regisztrálhat. Csak US adóazonosító kell hozzá, és egy érvényes iTunes Store account.

update: ma csak úgy röpködnek az update-ek, hiába, szóval a brit iBookstore mégis beindult, sikerült megegyezni négy nagy kiadóval, a Hachette UK, Penguin, HarperCollins és Pan Macmillan vezetésével. A könyvek ára helyenként sokkal drágább, mint a papíralapú kiadványoké, a Wolf Hall c. írás esetében például csaknem kétszeres az eltérés (3,6 - 6,99 font).